Friday, August 28, 2015

QUICHE ASPARAGUS SOSEJ


LAMA tidak bersesiaran resepi. Kerana terlalu banyak upload gambar, kuota dataline habis. Kena tunggu lagi sampai 1hb baru ada balik. Nak top up takde budget la pula huhu.

Nasib baik orang rumah jarang pakai dia data line dia. Jadi bila malam ada peluang guna. Yo la, dia maacam tidak guna langsung so dari membazir baik saya yang guna hehe.

Untuk kali ini saya nak kongsikan resepi quiche yang saya buat bulan lepas tetapi tidak sempat di upload disini lagi.

Untuk yang ini saya guna resepi crust keju. Sedap sangat tetapi terlalu rapuh jadi rasanya lebih sesuai untuk hanya dihidangkan dirumah. Sebab kalau dibawa jauh mungkin akan berkecai didalam perjalanan.

Bila potong dan angkat berhati-hati kedalam pinggan kalau tidak akan bersepah di
atas meja. Amaran telah dikeluarkan :)




QUICHE ASPARAGUS SOSEJ (BroZam)

Bhn2nya:


2 sb mentega
1/2 cawan bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
2 btg sosej - dipotong nipis
1/2 cawan lobak manis - dipotong nipis
1 cawan asparagus - dipotong lebih kurang 4in setiap satu
1/4 cawan cheddar cheese parut
3 biji telur
1/4 cawan susu
daun bawang/kucai, garam dan lada hitam secukupnya

Crust Keju:

3/4 cwn tepung gandum
6 sb mentega sejuk, potong kecil2
1/4 cwn cheddar parut
5 sb air sejuk

Cara2nya:
- Mula-mula kita buat crust keju
- Dalam mangkuk besar masukkan tepung. Tambah mentega sikit2 dan gosok dengan tangan sampai berbentuk macam serbuk roti.
- Masukkan cheddar dan gaul sebati
- Masukkan air sedikit skit sehingga boleh dibentuk seperti bebola. Balut mangkuk dengan plastic wrap. Simpan dalam peti ais sekurang2nya 30mins.
- Panaskan oven 190C dan bakar dalam 10mins.
- Keluarkan doh dan guna rolling pin utk ratakan doh. Angkat dan letakan dalam 9in loyang pai. Cucuk-cucuk bahagian bawah dengan garfu.
- Bila dah masak, keluar dan sejukkan sebentar. Jangan tanggalkan crust dari loyang. Sementara itu boleh buat intinya.
- Panaskan oven 180C.
- Untuk inti, cairkan mentega menggunakan kuali non-stick. Api sederhana.
- Tumis bawang besar sehingga naik bau. Masukkan sosej, lobak manis dan asparagus. Kacau dan biar hingga masak.
- Masukkan bawang putih dan kacau lagi. Tutup api. Biarkan sejuk didalam lebih kurang lima minit.
- Masukkan bahan goreng ke dalam crust tadi. Ratakan dan taburkan cheddar cheese.
- Didalam bekas lain pukul telur dan susu hingga sebati. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
- Berhati-hati tuangkan kedalam quiche tadi.
- Masukkan kembali kedalam oven dan bakar selama 30min atau sehingga masak. Pusingkan loyang pada separuh masa pembakaran.
- Keluarkan dari oven, sejukkan dan keluarkan dari loyang. Tabur daun kucai sebelum dihidangkan.

Enjoy, yo!

No comments:

Post a Comment