Sedap ke tidak terpulang pada selera masing-masing. Bagi saya gabungan kedua-dua bahan sangat menarik dan memang best.
Tak percaya? Resepi dah disediakan dibawah jadi boleh cubaTry sendiri kalau berminat.
NASI GORENG TEMPOYAK MUSTARD (BroZam)
Bhn2nya:
1 cawan nasi putih sejuk
1 biji bawang besar - dipotong kiub
3 ulas bawang putih - dicincang
1 biji telur
2 sb tempoyak
2 sb mustard
3 sb kicap cair
1/2 cawan sayur campur frozen
sedikit ikan bilis dan udang besar - dibasuh/dibersihkan
sedikit tempe (optional) - kebetulan ada dalam peti ais
Garam, gula dan minyak masak secukupnya
Cara2nya:
- Campurkan mustard dan tempoyak didalam satu bekas dan gaul sebati
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar sampai naik bau. Guna api sederhana.
- Masukkan ikan bilis dan udang. Goreng sampai separuh masak.
- Sekarang boleh tambah telur. Agak-agak masak sedikit bolehlah dimasukkan campuran tempoyak dan mustard tadi.
- Kacau, tunggu seketika.
- Sekarang masukkan pula nasi ke dalam kuali. Gaul sampai sebati.
- Tambah kicap cair. Gaul dan cuba rasa. Kalau rasa kurang masin boleh tambah garam dan kalau hendak pedas boleh letak lada hitam atau cili padi.
- Bila dah dekat-dekat nak masak masukkan sayur campur.
Dah siap pun, yo!
No comments:
Post a Comment