Tuesday, August 4, 2015

NASI GORENG MUSTARD TEMPOYAK

HAHA, sempena bulan tempoyak kita pun reka satu nasi goreng yang spesel punya. Bukan setakat ada tempoyak tapi juga ditambah satu lagi bahan favourite... yellow mustard.

Sedap ke tidak terpulang pada selera masing-masing. Bagi saya gabungan kedua-dua bahan sangat menarik dan memang best.

Tak percaya? Resepi dah disediakan dibawah jadi boleh cubaTry sendiri kalau berminat.




NASI GORENG TEMPOYAK MUSTARD (BroZam)

Bhn2nya:

1 cawan nasi putih sejuk
1 biji bawang besar - dipotong kiub
3 ulas bawang putih - dicincang
1 biji telur
2 sb tempoyak
2 sb mustard
3 sb kicap cair
1/2 cawan sayur campur frozen 
sedikit ikan bilis dan udang besar - dibasuh/dibersihkan
sedikit tempe (optional) - kebetulan ada dalam peti ais
Garam, gula dan minyak masak secukupnya

Cara2nya:

- Campurkan mustard dan tempoyak didalam satu bekas dan gaul sebati
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar sampai naik bau. Guna api sederhana.
- Masukkan ikan bilis dan udang. Goreng sampai separuh masak.
- Sekarang boleh tambah telur. Agak-agak masak sedikit bolehlah dimasukkan campuran tempoyak dan mustard tadi.
- Kacau, tunggu seketika. 
- Sekarang masukkan pula nasi ke dalam kuali. Gaul sampai sebati.
- Tambah kicap cair. Gaul dan cuba rasa. Kalau rasa kurang masin boleh tambah garam dan kalau hendak pedas boleh letak lada hitam atau cili padi.
- Bila dah dekat-dekat nak masak masukkan sayur campur.

Dah siap pun, yo!




No comments:

Post a Comment