Sunday, August 23, 2015

AYAM KUNG PAO

CADANGAN asal ingat nak buat ayam goreng ala2 KFC untuk malam ni tetapi entah macamana bertukar jadi chinese stir-fry plak. 

Resepi ni namanya Ayam Kung Pao. 

Sedap weih (angkat bakul sendiri nmpk hehe). Siapa yang err, nak salin resepi tengok aje lah dibawah :p





AYAM KUNG PAO (BroZam)

Bhn2nya:

Bahan Perap: 

1/2 ekor ayam dipotong kecil
2 sb tepung jagung
1 biji telur ayam
1/2 sb black pepper
1/2 sb garam
1/2 sb gula
1/2 sb minyak bijan
1/2 kiub ayam
- Masukkan kesemua bahan2 dan perap seketika

Bahan Kuah:
5 tangkai cili kering (dipotong dua atau tiga dan direndam air panas)
1/2in halia dimayang nipis
1 biji bawang besar dihiris
1/2 cawan air
3 sb sos cili
3 sb sos tiram
1 sb cuka
2 sb kicap cair
lada sulah, gula dan perisa makanan secukupnya
sedikit daun bawang
sedikit gajus - goreng dahulu

Cara2nya:

- Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Masukkan kesemua ayam dan termasuk bahan-bahan perap kedalam kuali dan goreng sehingga masak. Ketepikan.
- Kuali tidak perlu dibasuh cuma tambah sedikit minyak untuk menumis bahan-bahan kuah pula.
- Masukkan bawang, halia dan cili kering. Tumis sehingga naik bau.
- Tambahkan sos, cuka, kicap. Gaul sebati dan biar seketika.
- Masukkan air dan masak sehingga medidih dan pekat.
- Sekarang boleh masukkan kembali ayam. Perisakan secukupnya.
- Masak seketika dengan api kuat. Sentiasa kacau supaya bahan-bahan tidak hangus.
- Sebelum tutup api, campurkan daun bawang dan gajus goreng.

Enjoy, yo!!



No comments:

Post a Comment