Friday, August 21, 2015

KEREPEK ARROWROOT "NGA KU"



SEMALAM di FB ada org komplen err... eh, tanya kenapa dah lama tidak up status resepi. Sakit ke? Sendiri tidak sakit tapi external hard disk yang sakit. 

Dah seminggu lebih sibuk repair hard disk tu yang tetiba tidak boleh nak access. Tu yang jadi teramat sibuk. Dalam tu ada 1TB movies, anime dan foto. Macam-macam cara, pelbagai applikasi data recovery sudah download tetapi proses nak dapat balik data tu masih perlahan.

Anyway, itu cerita lain lah. 

Untuk sahabat tu, pagi-pagi ni terus masuk dapur tengok apa yang boleh dibuat. Kebetulan semalam ada terbeli, hehe, terbeli lah sangat, arrowroot untuk dibuat kerepek. Mintak maaf, saya tidak tahu apa perkataan melayu untuk arrowroot ni - rasa/bau mcm sengkuang + rebung.

Pernah tengok tetapi tidak pernah makan. Dan ini lah kali pertama juga buat. Rasanya...memang best. Rugi kalau tidak cuba sendiri :)




KEREPEK ARROWROOT "NGA KU" (BroZam)

Bhn2nya:

750g arrowroot atau nga ku
1/2 sb garam dan air rendaman secukupnya
minyak masak secukupnya

Cara2nya:

- Bersihkan dan potong kulit arrowroot.
- Sediakan air garam didalam satu bekas atau besen.
- Gunakan pemarut yang sesuai untuk memotong nipis (saiz kerepek) arrowroot. Saya parut terus kedalam bekas air garam.
- Rendam selama sekurang-kurangnya setengah jam untuk membuang kanji dan menambah rasa kepada arrowroot tu.
- Angkat, basuh dengan air dan toskan sehingga kering sedikit. Hendak lebih kering boleh guna tuala kertas dan lap. (Kalau tidak basuh dengan air nanti kerepek jadi terlebih masin bila goreng).
- Panaskan minyak. Goreng sehingga keperangan.
- Angkat, sejukkan dan boleh dimakan segera atau disimpan didalam bekas kedap udara.

Enjoy, yo!

*Bagi yang tidak pernah tengok arrowroot. Ni gambarnya:







No comments:

Post a Comment