Kerana ini adalah salah satu resepi popular maka pelbagai cara atau versi ada diluar sana. Dan ini adalah salah satu caranya (cara saya:)
Buatnya pun tidak sesusah mana tetapi sesetengah orang tidak suka bau ikan yang agak kuat. Salah satu petua, setelah dipotong boleh dilumurkan ikan patin dengan tepung gandum dahulu kemudian teruskan proses seperti biasa.
Ikan patin juga ditukar dengan yang lain seperti kembung atau keli jika suka.
PATIN MASAK TEMPOYAK (BroZam)
Bhn2nya:
1 ekor ikan patin sederhana besar - saya buang kepala
3 sb tempoyak
1 liter air
1 biji cili besar
3-4 biji cili padi
1/2 st serbuk kunyit atau 1in kunyit hidup
1in halia
secekak daun kesum
daun kunyit (optional) - diramas dan dililit
bunga kantan atau asam keping (optional)
garam secukupnya
Cara2nya:
- Tumbuk cili, kunyit hidup dan halia tetapi jangan sampai hancur sangat.
(Jika menggunakan serbuk kunyit masukkan terus didalam air masakan.)
- Panaskan air dan masukkan semua bahan yang telah ditumbuk serta tempoyak. Kacau seketika.
- Biarkan menggelegak dan kuah bertukar sedikit pekat. Api sederhana.
- Masukkan ikan patin.
- Biar 2-3 minit dan bolehlah masukkan daun kesum. Jika hendak lebih masam dan harum boleh juga tambah bunga kantan atau asam keping.
- Cuba rasa dan tambah garam ikut selera.
- Perlahankan api dan tutup periuk. Masak lebih kurang 5 minit lagi dan boleh tutup api.
Sedia untuk dihidangkan, yo!!
No comments:
Post a Comment