Thursday, September 3, 2015

BIHUN GORENG PATAYA


SEDIKIT kelainan dihidangkan untuk penggemar bihun. Kali ini kita up sedikit bihun goreng menjadi bihun goreng pataya.

Resepinya sama sahaja seperti kita membuat bihun goreng bezanya setelah itu kita bungkus didalam telur kacau.

Cakap banyak tak mau, moh kita lihat terus ke resepinya.




BIHUN GORENG PATAYA (BroZam)

Bhn2nya:

1 bungkus bihun - direndam dahulu sejam sebelum ditoskan
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Setengah gengam ikan bilis - dibasuh dan dikisar
10 tangkai cili kering - direndam dahulu
2 cawan air
8 sb kicap lemak
2 sb sos tiram
3 sb sos cili
Garam dan perasa jika suka
Udang, sotong atau/dan potongan ayam atau daging secukupnya
Taugeh dalam 50sen
Semangkuk daun sawi dan daun sup
Hiasan: cili merah dan bawang goreng
1 1/2 biji telur untuk sepinggan bihun

Cara2nya:
- Rendam bihun sehingga lembut. Angkat dan toskan.
- Kisar bawang besar, bawang putih, cili kering dan ikan bilis. Dicampur dengan dua cawan air
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau.
- Masukkan ayam, daging atau udang, sotong dan goreng sampai masak
- Masukkan sos tiram, sos cili dan kicap. Perasakan dengan garam dan perasa pilihan. Kacau sebati.
- Masukkan bihun yang sudah ditos tadi.
- Balik-balikan bihun sampai sebati dan lembut. Akhir sekali masukkan sawi, daun sup dan taugeh.
- Tabur bawang goreng atau daun sup untuk hiasan.
Untuk membuat bihun pataya, ambil dalam sepinggan bihun yang telah digoreng.
- Panaskan kuali bersih (seeloknya kuali bulat) dengan sedikit minyak. Buka api kuat dan bila minyak dan panas terus tutup api.
- Kacau 2 biji telur (tapi guna dalam 1 1/2 sahaja) dan terus tuang dalam kuali panas tadi sambil memusing-musingkan kuali untuk merata dan menipiskan lapisan telur. 
- Kena buat cepat-cepat. Kalau telur macam tak masak boleh hidupkan api sekejap dan padamkan balik.
- Letak bihun ditengah-tengah telur yang telah masak.
- Hujung telur dilipat menjadi empat penjuru, melitupi keseluruhan bihun.
- Ambil pinggan kosong, telangkupkan diatas telur dan terbalikkan kuali dan sambut secara berhati-hati.

Sedia dimakan, yo!!

No comments:

Post a Comment