Tuesday, August 25, 2015

LAKSA UTARA

TERUS terang cakap, bila tiba pada sebarang masakan berbentuk "mee berkuah" termasuk laksa dan seangkatan dengannya saya akan jadi sedikit pelik (pada pandangan orang lain la). 

Mana tidaknya saya akan cuma hirup kuah serta makan sayur atau lauk tetapi mengetepikan mee, bihun atau laksa yang dihidangkan sekali. 

Contoh macam laksa utara yang isteri saya buat ni. Dia akan cuma hidangkan banyak sayur, lauk dan kuah sahaja untuk saya makan. Just like the way I like it...hehe

Pelik ke? Tak kot mungkin hanya ikut selera masing-masing lah kan.

Ok la suka hati nak makan macamana yang penting kita enjoy. Dan bagi yang hendak membuat laksa sendiri boleh tengok resepi isteri saya ini.




LAKSA UTARA (BroZam)

Bhn2nya:

1 bungkus laksa beras
15 ekor ikan sardin sederhana besar
1 kuntum bunga kantan - hiris nipis
1 ikat daun kesum
3-4 keping asam keping
garam secukup rasa

Bhn kisar:

8 tangkai cili kering, buang biji dan 
rendam didalam air 
4 biji bawang besar
1in belacan - dibakar

Bahan untuk hiasan:

5 biji telur, direbus
2 biji bawang besar, hiris nipis
1 batang timun, hiris nipis
Limau nipis, di potong
1 ikat daun salad
cili padi, hiris nipis

Cara2nya:

- Rendam laksa kering dan kemudian rebus sehingga lembut. Angkat dan toskan.
- Rebus ikan yang telah dibersihkan. Setelah masak, asingkan isi ikan dan air rebusan.
- Kisar ikan bersama tulang dengan sedikit air rebusan.
Masukkan kembali ikan kisar kedalam periuk bersama air rebusan tadi. Tambah bahan-bahan kisar, bunga kantan dan asam keping.
- Rebus selama lebih kurang 20 minit. 
- Perasakan dengan garam
- Kemudian masuk daun kesum. Rebus sebentar dan tutup api.
Hidangkan laksa bersama kuah dan bahan hiasan, yo!!

No comments:

Post a Comment