Monday, August 10, 2015

CHAI TOW KWAY


SEMALAM saya sudah kongsi cara-cara buat kueh lobak. Selain dari makan terus, kueh lobak juga boleh digunakan untuk membuat Chai Tow Kway atau fried radish cake. Untuk pengetahuan anda, ini lebih kurang buat kuey tiaw goreng tapi guna kueh lobak. 

Untuk resepi kali ini saya guna shortcut. Maaf, tidak sempat nak buat pes kuey tiaw sendiri (Insyallah, yg ini sy share lain kali) jadi saya cuma guna yg ready-made je.

Tiada brand sebababeli di pasar dalam plastik yang cuma tertulis instruction cara-cara guna. Anda boleh guna apa-apa pes kuey tiaw yang ada.







CHAI TOW KWAY (BroZam)

Bhn2nya:


2 mangkuk kueh lobak yang telah dipotong empat segi
5 - 6 sb pes segera kuey tiaw
2 biji telur
Sedikit ayam/udang/sotong/kerang
1/2 mangkuk kucai/daun bawang
1 mangkuk taugeh
lada hitam, gula dan garam secukupnya

Cara2nya:


* Jika guna ayam, goreng dahulu hingga putih. Angkat, tos dan ketepikan. Untuk udang atau sotong boleh tambah kedalam pes kemudian. Untuk kerang seelok-eloknya direbus dahulu.

- Panaskan lebih kurang 2 sb minyak dan tumis pes kuey tiaw sekejap.
- Pecahkan telur dan goreng seketika.
- Tambah air jika ingin berkuah.
- Masukkan ayam/udang/sotong/kerang dan kacau lagi.
- Sekarang boleh masukkan kueh lobak dan goreng berhati-hati supaya kueh tidak hancur.
- Sebelum tutup api tambah daun kucai/bawang dan taugeh.

Angkat dan hidangkan didalam pinggan, yo!!



No comments:

Post a Comment