Untuk resepi kali ini saya guna shortcut. Maaf, tidak sempat nak buat pes kuey tiaw sendiri (Insyallah, yg ini sy share lain kali) jadi saya cuma guna yg ready-made je.
Tiada brand sebababeli di pasar dalam plastik yang cuma tertulis instruction cara-cara guna. Anda boleh guna apa-apa pes kuey tiaw yang ada.
CHAI TOW KWAY (BroZam)
Bhn2nya:
2 mangkuk kueh lobak yang telah dipotong empat segi
5 - 6 sb pes segera kuey tiaw
2 biji telur
Sedikit ayam/udang/sotong/kerang
1/2 mangkuk kucai/daun bawang
1 mangkuk taugeh
lada hitam, gula dan garam secukupnya
Cara2nya:
* Jika guna ayam, goreng dahulu hingga putih. Angkat, tos dan ketepikan. Untuk udang atau sotong boleh tambah kedalam pes kemudian. Untuk kerang seelok-eloknya direbus dahulu.
- Panaskan lebih kurang 2 sb minyak dan tumis pes kuey tiaw sekejap.
- Pecahkan telur dan goreng seketika.
- Tambah air jika ingin berkuah.
- Masukkan ayam/udang/sotong/kerang dan kacau lagi.
- Sekarang boleh masukkan kueh lobak dan goreng berhati-hati supaya kueh tidak hancur.
- Sebelum tutup api tambah daun kucai/bawang dan taugeh.
Angkat dan hidangkan didalam pinggan, yo!!
- Pecahkan telur dan goreng seketika.
- Tambah air jika ingin berkuah.
- Masukkan ayam/udang/sotong/kerang dan kacau lagi.
- Sekarang boleh masukkan kueh lobak dan goreng berhati-hati supaya kueh tidak hancur.
- Sebelum tutup api tambah daun kucai/bawang dan taugeh.
Angkat dan hidangkan didalam pinggan, yo!!
No comments:
Post a Comment