Sunday, August 9, 2015

KUEH LOBAK

KALAU pernah berkunjung ke pasar-pasar yang banyak penjual Cina, mesti ada ternampak kuih ni. 

Lebih kurang mcm talam berlauk tetapi rasanya lebih kepada bubur lambuk (at least, tu yang saya rasa :)

Buat senang dan rasanya pun sedap. Pastu boleh juga digoreng mcm buat kuey tiaw.




KUEH LOBAK (BroZam)

Bhn2nya:
350g lobak putih - diparut.
250g tepung beras
20g tepung ubi
2 - 2 1/2 cawan air
25g udang kering - direndam kemudian ditumbuk
garam secukup rasa
1 1/2 st kiub perasa ayam
1/2 st serbuk lada
1 biji bawang besar - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
sedikit minyak

Hiasan:
daun bawang/kuchai
bawang goreng
minyak bijan
cili sos Thai

Cara2nya:
- Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan kemudian masukkan udang kering. Seelok-eloknya guna periuk bukan kuali.
- Tambah udang kering dan goreng seketika
- Masukkan lobak parut dan goreng sekejap. Tutup api dan ketepikan.
- Masukkan kiub ayam didalam air dan gaul sebati.
- Dalam satu bekas lain, campurkan kesemua tepung dan serbuk lada, dan
diadun dengan air.
- Sekarang campurkan kedalam kuali tumisan tadi. Pasang semula api, kacau dan biarkan bancuhan memekat sedikit.
- Sediakan periuk kukusan. Loyang boleh dilenser minyak atau dialas dengan plastik untuk memudahkan mengeluar kuih yang telah masak.
- Kukus selama 45 minit. Biar sejuk sebelum disimpan didalam peti sejuk.
- Bila hendak makan potong berbentuk segi empat. Panaskan kuali non-stick dengan sedikit minyak dan goreng bahagian atas dan bawah kuih sebelum dihidangkan.
- Boleh dimakan bersama minyak bijan, bawang goreng dan sos cili Thai.

Enjoy, yo!!

No comments:

Post a Comment