Ayam masak lada hitam atau ayam black pepper. Boleh juga guna daging jika sudah jemu dengan ayam. Tepuk perut tanya selera, ye :)
AYAM BLACKPEPPER (BroZam)
Bhn2nya:
5oog Ayam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih dicincang
1in halia - dimayang halus
1/2 cawan air
Bahan Perap:
5 sb kicap manis
3 sb sos tiram
2 sb sos cili
1 st serbuk kunyit
1 st lada hitam
garam secukupnya
Cara2nya:
- Perap ayam dengan kunyit, garam, kicap, sos tiram dan sos cili selama 30 minit.
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia
- Masukkan ayam dengan bahan perap.
- Untuk kuah, tambah air dan masak untuk beberapa minit lagi.
- Kalau nak lebih rasa black pepper bolehlah tabur serbuk black pepper diatas hidangan.
Enjoy, yo!!
No comments:
Post a Comment