Friday, August 14, 2015

AYAM BLACKPEPPER

SALAM Jumaat, hari ini saya nak share satu lagi resepi berasaskan ayam yang menjadi kegemaran kami sekeluarga.

Ayam masak lada hitam atau ayam black pepper. Boleh juga guna daging jika sudah jemu dengan ayam. Tepuk perut tanya selera, ye :)




AYAM BLACKPEPPER (BroZam)

Bhn2nya:

5oog Ayam

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih dicincang
1in halia - dimayang halus
1/2 cawan air

Bahan Perap:

5 sb kicap manis 
3 sb sos tiram
2 sb sos cili
1 st serbuk kunyit
1 st lada hitam 
garam secukupnya

Cara2nya:


- Perap ayam dengan kunyit, garam, kicap, sos tiram dan sos cili selama 30 minit.
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia
- Masukkan ayam dengan bahan perap.
- Untuk kuah, tambah air dan masak untuk beberapa minit lagi.
- Kalau nak lebih rasa black pepper bolehlah tabur serbuk black pepper diatas hidangan. 

Enjoy, yo!!





No comments:

Post a Comment