Friday, August 7, 2015

TEMPOYAM PETAI

INI mungkin resepi masakan berasaskan tempoyak (at least yang saya buat sendiri) terakhir untuk kali ini kerana sudah habis guna stok yang ada.

Nama di resepi bukan typo ya... kerana ini resepi yang saya cipta sendiri jadi boleh letak nama yang saya suka lar :)

Gabungan tempoyak dan ayam bersama petai (juga ikan bilis), jadi untuk memendekkan namanya saya sambungkan tempoyak dan ayam jadi "tempoyam".

Resepi ini adalah untuk dua atau tiga orang makan. 





TEMPOYAM PETAI (BroZam)

Bhn2nya:


Segenggam petai yang sudah dikopek - dipotong dua
Segenggam ikan bilis
250g ayam - dipotong kecil
2 1/2 sb tempoyak
1/2 biji bawang besar - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 biji cili hijau - ditumbuk
3 biji cili padi - ditumbuk
1in kunyit hidup - ditumbuk1/2 sb gula
garam secukupnya

Cara2nya:


- Tumbuk kasar bawang-bawang, cili-cili dan kunyit hidup.
- Goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan
- Guna minyak yang sama tetapi dikurangkan separuh, masuk bahan kisar dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan tempoyak, kacau seketika dan masukkan ayam.
- Goreng ayam sampai bertukar putih dan masukkan petai.
- Tambah gula dan kacau seketika.
- Masukkan ikan bilis goreng tadi. Kecilkan api dan biar sekejap.
- Rasa dan jika perlu tambah garam.

Angkat dan hidangkan, yo!!




No comments:

Post a Comment