Wednesday, August 12, 2015

KEY LIME PIE

INI salah satu resepi yang sudah lama saya ingin cuba. Alhamdullilah percubaan pertama terus membuahkan hasil.

Key lime Pie atau dalam bahasa melayunya Pai Limau Nipis. Bahan-bahannya sangat sedikit dan buatnya senang tetapi ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan.

Contohnya, pada percubaan kali kedua terus failed dengan teruknya kerana mungkin terlebih pukul bahan-bahan dan juga kerana menggunakan kipas oven semasa membakar.


Kali ketiga saya buat lagi, kali ini kembali ke cara-cara pertama yang saya telah cuba dan Alhamdullilah menjadi. Kesimpulannya guna cara-caranya yang telah saya sertakan diresepi.



KEY LIME PIE (BroZam)

Bhn2nya:

5 kuning telur
1 tin susu pekat manis
1/2 cawan jus limau nipis

Untuk pie crust (non-baked):

1 1/2 biskut Digestive McVitie's
6 sb mentega tanpa garam
1 9in loyang pai

Cara2nya:

- Mula-mula buat pie crust dulu. Biskut di blend halus untuk dapat crumb atau serbuk biskut.
- Cairkan mentega dan campur kedalam serbuk biskut tadi. Gaul sebati dan masukkan ke loyang pai yang telah dioles dengan sedikit mentega.
- Tekan rata sampai ke sisi loyang. Boleh guna belakang sudu atau dialas plastik dan tekan dengan jari.
- Balut dengan plastik wrap dan simpan dalam peti ais untuk biar crust tu set, sekurang-kurangnya sejam.
- Seterusnya untuk isi pai. Guna mixer untuk gaul sebati ketiga-tiga bahan.
- Panaskan oven 180C (tanpa kipas).
- Tapis dan tuang bancuhan kedalam crust pie yang telah dikeluarkan dari peti ais.
- Ratakan dan terus masuk kedalam oven.
- Bakar 15minit. Lepas tu tutup oven dan biarkan selama 10minit lagi.
- Keluarkan dan biar sejuk sebelum dimasuk kedalam peti.
* Masa mula-mula keluar oven, bancuhan nampak belum keras. Jangan bimbang bila sejuk baru isi set.

Enjoy, yo!!

No comments:

Post a Comment