Key lime Pie atau dalam bahasa melayunya Pai Limau Nipis. Bahan-bahannya sangat sedikit dan buatnya senang tetapi ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan.
Contohnya, pada percubaan kali kedua terus failed dengan teruknya kerana mungkin terlebih pukul bahan-bahan dan juga kerana menggunakan kipas oven semasa membakar.
Kali ketiga saya buat lagi, kali ini kembali ke cara-cara pertama yang saya telah cuba dan Alhamdullilah menjadi. Kesimpulannya guna cara-caranya yang telah saya sertakan diresepi.
KEY LIME PIE (BroZam)
Bhn2nya:
5 kuning telur
1 tin susu pekat manis
1/2 cawan jus limau nipis
Untuk pie crust (non-baked):
1 1/2 biskut Digestive McVitie's
6 sb mentega tanpa garam
1 9in loyang pai
Cara2nya:
- Mula-mula buat pie crust dulu. Biskut di blend halus untuk dapat crumb atau serbuk biskut.
- Cairkan mentega dan campur kedalam serbuk biskut tadi. Gaul sebati dan masukkan ke loyang pai yang telah dioles dengan sedikit mentega.
- Tekan rata sampai ke sisi loyang. Boleh guna belakang sudu atau dialas plastik dan tekan dengan jari.
- Balut dengan plastik wrap dan simpan dalam peti ais untuk biar crust tu set, sekurang-kurangnya sejam.
- Seterusnya untuk isi pai. Guna mixer untuk gaul sebati ketiga-tiga bahan.
- Panaskan oven 180C (tanpa kipas).
- Tapis dan tuang bancuhan kedalam crust pie yang telah dikeluarkan dari peti ais.
- Ratakan dan terus masuk kedalam oven.
- Bakar 15minit. Lepas tu tutup oven dan biarkan selama 10minit lagi.
- Keluarkan dan biar sejuk sebelum dimasuk kedalam peti.
* Masa mula-mula keluar oven, bancuhan nampak belum keras. Jangan bimbang bila sejuk baru isi set.
Enjoy, yo!!
KEY LIME PIE (BroZam)
Bhn2nya:
5 kuning telur
1 tin susu pekat manis
1/2 cawan jus limau nipis
Untuk pie crust (non-baked):
1 1/2 biskut Digestive McVitie's
6 sb mentega tanpa garam
1 9in loyang pai
Cara2nya:
- Mula-mula buat pie crust dulu. Biskut di blend halus untuk dapat crumb atau serbuk biskut.
- Cairkan mentega dan campur kedalam serbuk biskut tadi. Gaul sebati dan masukkan ke loyang pai yang telah dioles dengan sedikit mentega.
- Tekan rata sampai ke sisi loyang. Boleh guna belakang sudu atau dialas plastik dan tekan dengan jari.
- Balut dengan plastik wrap dan simpan dalam peti ais untuk biar crust tu set, sekurang-kurangnya sejam.
- Seterusnya untuk isi pai. Guna mixer untuk gaul sebati ketiga-tiga bahan.
- Panaskan oven 180C (tanpa kipas).
- Tapis dan tuang bancuhan kedalam crust pie yang telah dikeluarkan dari peti ais.
- Ratakan dan terus masuk kedalam oven.
- Bakar 15minit. Lepas tu tutup oven dan biarkan selama 10minit lagi.
- Keluarkan dan biar sejuk sebelum dimasuk kedalam peti.
* Masa mula-mula keluar oven, bancuhan nampak belum keras. Jangan bimbang bila sejuk baru isi set.
Enjoy, yo!!
No comments:
Post a Comment