Thursday, July 2, 2015

MANGGO LASSI/DRAGON FRUIT LASSI

AIR untuk berbuka petang ini siapppp :)

Ni air kegemaranku tetapi malangnya tidak selalu dapat dinikmati kerana harganya lebih mahal sebab menggunakan buah segar dan yogurt sebagai bahan utama.

Tadi ada beli mangga dan kebetulan tengok dalam peti ais ada pula buah naga sebiji. Kerana barang-barang cukup maka terhasil lah dua jenis lassi untuk hidangan petang ini.


MANGGO LASSI/DRAGON FRUIT LASSI (BroZam)

Bhn2nya:

> 1 biji mangga/buah naga sederhana besar dan masak ranum
> 1 bekas kecil yogurt biasa
> 1 cawan freshmilk
> sedikit air jika mahu lebih cair
> 1-2 sb gula

> secubit garam (optional, untuk bagi rasa lemak)
> Ais kiub

Cara2nya:

- Kupas kulit buah mangga/buah naga dan ambil isi.
- Masukkan ke dalam blender. Tambah bahan2 lain.
- Kisar semua sehingga hancur dan sebati.
- Jika blender anda boleh mengisar ais bolehlah dimasukkan sekali. Jika tidak, ais boleh ditambah kemudian
- Tuang ke dalam gelas. Boleh segera diminum atau disimpan didalam peti ais (tahan tidak lebih 24 jam)

Cuba jangan tak cuba, yo!




No comments:

Post a Comment