Wednesday, July 8, 2015

MEATBALLS WITH BROWN SAUCE

TERINGIN nak pergi ke IKEA tapi teringin nak makan swedish meatballs. Kebetulan, bahan-bahan memang ada di rumah so apa lagi buat sendiri. Terima kasih kepada Sue Norman yang sudi berkongsi resepi. Of course, seperti biasa ada lah sedikit adjustment here and there untuk mengikut selera saya lor.

MEATBALLS (BroZam)
Resepi asal: Sue Norman

Bhn2nya:

> 500g daging kisar
> 1/2 biji bawang besar - cincang halus
> 1 sb mentega
> 3/4 st lada hitam
> 1 st mixed herbs
> 1/3 st serbuk kayu manis
> 1/3 st gula
> 1/2 - 1 st garam
> 2 sb bread crumb - saya guna panko
> 1/2 biji telur

Cara2nya:
- tumis bawang dengan mentega hingga keperangang. Ketepikan
- Dalam bekas lain satukan semua bahan-bahan lain. Masukkan bawang tumisan dan gaul sebati.
- Bentukkan bulat-bulat meatballs tersebut ikut saiz yang dikehendaki.
- Boleh digoreng didalam minyak panas didalam kuali/deep fryer atau menggunakan sedikit mentega didalam non-stick pan.
* Dari pengalaman saya, untuk mengekalkan bentuk bulat meatballs seelok-eloknya di frozen kan selepas itu bila nak guna, defrost kan sebentar dan terus goreng.


BROWN SAUCE/SOS PERANG (BroZam)

Bhn2nya: 

> 1 sb tepung gandum
> 1 sb mentega
> I/2 biji bawang besar - dicincang
> 1 biji tomato - dikisar
> I/2 batang lobak - dikisar
> Garam dan lada sulah secukup rasa
> 2 cawan air
> I kiub stok ayam/lembu
> 1 sb worchestershire sauce

Cara2nya:

- Panaskan mentega, masuk bawang besar dan goreng hingga layu.
- Kemudian masukkan lobak merah.
- Campur tepung dengan sedikit air tadi dan bancuh. Masukkan kedalam kuali dan kacau sehingga keperang-perangan.
- Masukkan tomato, sos worchestershire diikuti dengan air yang selebihnya. Masukkan juga stok ayam.
- Didihkan dengan api perlahan sehingga pekat dan berkrim

Tuang kuah keatas meatballs dan enjoy, yo!!



No comments:

Post a Comment