تَقَبَّلَ اللهُ مِنَا وَمِنْكُمْ. جَعَلَنَا الله وَإِيَّاكَ مِنَ الْعَائِدِيْنَ وَالْفَائِزِيْنَ كُلُّ عَامٍّ وَأَنْتُمْ بِخَيْرٍ.
Salam 'Idulfitri, maaf zahir dan batin...
"Taqabbalallahu Minna wa Minkum"
Semoga Allah menerima segala amalan saya dan tuan2 sekalian..
Sempena hari raya ini saya ingin bercerita mengenai salah satu juadah raya yang popular di kawasan utara.
Specifically, kalau di Kedah macam dikampung bonda mertua ketupat palas yang menjadi menu utama.
Actually, bila jalan-jalan ke rumah sedara-mara berdekatan disini memang payah nak jumpa ketupat biasa/nasi.
Ketupat palas nie diisi sama ada pulut putih atau pulut hitam. Kadangkala dicampur dengan jagung atau kacang tanah untuk lebih perisa.
Dan boleh dimakan dengan rendang dan serunding. Favourite saya ialah daging dinding.
Tengok cara, ketupat palas ni lebih senang untuk dianyam berbanding ketupat nasi. Cuma yang lecehnya bila dah balik Kay El mana nak mencari daun palas tu. Mungkin ada kot jual di pasar-pasar disini tapi sebab asyik-asyik shopping di hypermarkets jer, saya tak tau ler ada ke takde.
Ni dia bagi yang tidak pernah tengok pokok palas.
Pix courtesy of kelateori.blogspot.com |
Pix courtesy of shuangxingfu.blogspot.com |
Raya baru ni ambo berkesempatan tengok cara-cara bagaimana nak buat ketupat ni dari bonda mertua. Seperti diwar-warkan diatas anyaman nya takde lah sesusah mana.
Tak sempat nak ambil gambar secara detail, step-by-step, anyaman bonda mertua. Jadi pada yang mahu membuatnya sendiri boleh lah tengok gambar dibawah ni (courtesy: FB group BukuResepi)
Bahan-bahan untuk isi ketupat ialah beras pulut - samada hitam atau putih dan dicampur santan serta sedikit garam. Jagung dan kacang tanah kadangkala ditambah untuk extra perisa.
Setelah dimasukkan kedalam sarung ketupat palas yang telah dianyam boleh lah direbus sampai masak.
Ketupat palas ni tahan lama. Setelah direbus dan sejuk boleh terus disimpan didalam freezer. Dengar khabar boleh tahan sehingga enam bulan.
Selepas dikeluarkan boleh direbus kembali atau dipanaskan didalam microwave.
No comments:
Post a Comment