Saturday, July 4, 2015

SAMPERIT

SEMALAM sudah cuba sesuatu yang berbeza. Hari ini kita buat biskut tradisi yang popular dan wajib ada setiap kali raya... biskut semperit.

Kebanyakkan resepi masih mengekalkan bahan-bahan yang sama seperti bertahun-tahun dahulu. Cuma berbeza cara ia diterap dan dicorakkan. Dengan pelbagai cookies cutter dan nozzles yang dikeluarkan, sekarang terdapat pelbagai corak/design biskut yang diperkenalkan. Tetapi salah satu corak yang masih popular ialah bunga dahlia.

Tak kira apa pun corak, yang penting biskut ini tetap sedap dan cair dimulut bila dimakan

BISKUT SAMPERIT (BroZam)

Bhn2nya:

250g (sebuku) mentega/buttercup
2 biji kuning telur
1 cawan gula aising
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan tepung kastad
2 1/2 cawan tepung gandum
1 st esen vanilla
ceri merah/chocolate chip merah

Cara2nya:

- satukan mentega, gula, telur dan esen vanilla.  Kacau sebati, guna senduk sahaja.
- masukkan semua tepung (ayak) sedikit sambil uli bahan-bahan tadi sehingga menjadi doh.
- doh saya bulat-bulatkan dan wrap dengan plastik. Simpan dalam 30 minit didalam peti ais untuk memudahkan kita menerap.
- Keluarkan dan masukkan kedalam acuan semperit. Tekan dan bentukkan seperti bunga dahlia diatas loyang yang telah dioles mentega (atau dilapik dengan silpat).
- Bakar didalam suhu 150C dalam 15 - 20 minit.

Sejuk dan simpan didalam bekas kedap udara, yo!! 



No comments:

Post a Comment