Friday, July 3, 2015

CREAM CHEESE CHOCOLATE CHIPS

RAYA dah nak dekat ni. Ini lah masanya nak keluarkan dan bersihkan buku resepi biskut yang berabuk tersimpan dalam almari tu hehe.

Selain dari biskut-biskut tradisional tahun ini saya bercadang buat biskut-biskut moden juga. Bermula dengan Cream Cheese Chocolate Chips cookie ni.

Resepi diambil dari blog www.averiecooks.com.

Cuma yang sedikit berbeza, tertambah lebih esen vanilla menyebabkan biskut menjadi gelap sedikit dan saya tidak menggunakan chocolate chunks seperti dalam resepi asal.

CREAM CHEESE CHOCOLATE CHIPS (BroZam)
resepi asal: www.averiecooks.com

Bhn2nya:
1⁄2 cawan mentega
1⁄4 cawan cream cheese
3⁄4 cawan gula perang
1⁄4 cawan gula castor
1 biji telur A
2 st esen vanilla
2 1⁄4 cawan tepung gandum
2 st tepung jagung
1 st baking soda
1⁄4 st garam
1 cawan milk chocolate chips - saya tambah lagi 1/2 cawan
1 1⁄4 cawan semisweet chocolate chunks - tidak guna

Cara2nya:
- Putar mentega, cream cheese, gula perang dan gula castor, telur dan vanilla selama 7 minit, jika
menggunakan mixer tangan.
- tambah tepung gandum (ayak) dan tepung jagung, baking soda, garam dan gaul sehingga sebati. Saya cuma menggunakan senduk kayu.
- Masukkan chocolate chips dan gaul sebati.
- Sediakan loyang yang telah dioles dengan mentega atau diletakkan silpat.
- Ambil sesudu adunan, bulat2kan dengan tangan dan susun diatas loyang, tekan sedikit leper. Buat sampai habis adunan. Cuma pastikan bila letak diatas loyang jangan terlalu rapat kerana bila dibakar biskut akan mengembang.
- Sebelum dibakar, cover dengan plastik dan simpan didalam peti ais dahulu sekurang2nya dua jam (atau boleh juga disimpan sampai 5 hari).
- Keluarkan dan bakar pada suhu 180C selama 8-9 minit.
- Jangan bakar terlalu lama kerana biskut mula-mula akan sedikit lembut tetapi bila sejuk akan menjadi keras rangup.

Enjoy, yo!!


No comments:

Post a Comment