Semalam sibuk dengan kek mem so hari ini bila ada free sikit ni terus terpikir nak buat sesuatu. Resepi ni katanya resepi dessert fofular dr seberang.
K la sedap juga la... macam makan "pearl" (dlm air Coolblog tu) dengan air sirap santan.
AIS MERAH DELIMA (BroZam)
Bhn2nya
250g sengkuang
150g tepung sagu
pewarna merah
AIS MERAH DELIMA (BroZam)
Bhn2nya
250g sengkuang
150g tepung sagu
pewarna merah
Sirap gula ros
Sos Santan:
200ml santan
secubit garam
Cara2nya:
- Potong sengkuang kecil-kecil bentuk dadu
- Campurkan pewarna merah dan gaul rata
- Masukkan tepung dan sengkuang didalam beg plastik dan goncang-goncang supaya tepung menyelaputi sengkuang sepenuhnya
- Panaskan air didalam periuk. Keluarkan sengkuang dan buang tepung yang selebihnya. Masukkan sengkuang kedalam air didih dan bila terapung angkat dengan penapis dan terus letak didalam air ais.
- Angkat, tos sengkuang dan ketepikan
- Untuk sos santan: Masak santan atas api tetapi jangan sampai mendidih supaya tidak pecah minyak. - Perasakan dengan garam.
- Buat sirap gula ros ikut selera masing-masing. Saya masak satu cawan air dan satu cawan gula diatas api dan biar sampai pekat. Sejukkan.
- Sedia untuk digabungkan.
Enjoy, yo!!
Sos Santan:
200ml santan
secubit garam
Cara2nya:
- Potong sengkuang kecil-kecil bentuk dadu
- Campurkan pewarna merah dan gaul rata
- Masukkan tepung dan sengkuang didalam beg plastik dan goncang-goncang supaya tepung menyelaputi sengkuang sepenuhnya
- Panaskan air didalam periuk. Keluarkan sengkuang dan buang tepung yang selebihnya. Masukkan sengkuang kedalam air didih dan bila terapung angkat dengan penapis dan terus letak didalam air ais.
- Angkat, tos sengkuang dan ketepikan
- Untuk sos santan: Masak santan atas api tetapi jangan sampai mendidih supaya tidak pecah minyak. - Perasakan dengan garam.
- Buat sirap gula ros ikut selera masing-masing. Saya masak satu cawan air dan satu cawan gula diatas api dan biar sampai pekat. Sejukkan.
- Sedia untuk digabungkan.
Enjoy, yo!!
No comments:
Post a Comment