Sunday, July 5, 2015

CRUNCHY CARAMEL

CRUNCHY caramel, biskut florenta/florentine atau almond crunchy adalah nama salah satu biskut moden yang amat mudah disediakan kerana menggunakan tepung florentine/siebin yang sedia dibeli dikedai-kedai barang bakeri.

Selain dari tepung tersebut, bahan-bahan lain, mostly kekacang yang hendak digunakan terpulang pada selera masing-masing. 

Walaupun mudah membuatnya tetapi harga sebalang crunchy caramel yang dijual boleh tahan harganya. Ini kerana kos membuat nya lebih mahal dari kebanyakkan biskut. Tepung florenta sahaja berharga dalam sekitar RM14 - RM20 sekilo manakala jika menggunakan badam harganya sekarang didalam RM30+ sekilo. Tu belum termasuk kos bahan-bahan lain lagi.

Jika mahu berjimat boleh juga menggunakan kacang tanah slice atau kekacang lain yang lebih murah.

CRUNCHY CARAMEL (BroZam)

Bhn2nya:

200g tepung florentine/siebin
200g badam keping/kacang tanah keping
100g kekacang lain seperti kuaci hitam, kuaci putih dan biji labu (pumpkin's seeds) hijau
20g bijan hitam

Cara2nya:

- sediakan loyang 12 x 12in. Lapiskan dengan kertas baking atau seelok-eloknya silpat.
- Didalam mangkuk lain campurkan kesemua bahan dan gaul sebati
- Tuang campuran kedalam loyang dan ratakan sehingga menutupi keseluruhan dalam loyang
- Bakar didalam suhu 150C, selama 7-10 minit. 
- Apabila siap terus keluarkan dan potong empat segi menggunakan pemotong pizza
- Bila sudah sejuk, boleh lah dikeluarkan sambil dipatah-patahkan mengikut potongan empat segi tadi.

Siap untuk disimpan didalam bekas kedap udara, yo!!





No comments:

Post a Comment