Hari ini saya buat spaghetti bolognese pula kerana meatballs ada lebih dan boleh/sangat sesuai digabungkan dengan masakan Itali ini.
Untuk spaghetti bolognese saya menggunakan resepi Chef Saiful Azli Suhaimi dengan sedikit olahan untuk disesuaikan dengan selera sendiri.
SPAGHETTI BOLOGNESE w/ MEATBALLS (BroZam)
Resepi asal sos bolognese: Chef Saiful Azli Suhaimi
Bhn2nya:
(Guna separuh bahan2 dari resepi asal)
500g daging kisar
1 tin tomato pomodori pelati
2 helai daun bay
1 st serbuk oregano
1 st serbuk thyme
1 labu bawang besar - dicincang
1 st chilli flakes - kalau nak pedas
Bhn perasa (yang saya tambah): 1/2 sb gula, 1 - 1 1/2 sb Knorr Pasti Sedap dan lada sulah
Spaghetti secukupnya. Sila masak ikut arahan pada peket.
Cara2nya:
- Bawang besar dan semua herbs ditumis hingga naik bau.
- Masukkan daging dan kacau sehingga bewarna pucat
- Masukkan tomato dan chilli flakes. Tomato pomodori masukkan seketul-seketul, jangan dipotong
- Masak sehingga tomato hancur dan pekat
- Tambah perisa secukupnya
Bila siap tuang sos keatas spaghetti dan enjoy, yo!!
1 tin tomato pomodori pelati
2 helai daun bay
1 st serbuk oregano
1 st serbuk thyme
1 labu bawang besar - dicincang
1 st chilli flakes - kalau nak pedas
Bhn perasa (yang saya tambah): 1/2 sb gula, 1 - 1 1/2 sb Knorr Pasti Sedap dan lada sulah
Spaghetti secukupnya. Sila masak ikut arahan pada peket.
Cara2nya:
- Bawang besar dan semua herbs ditumis hingga naik bau.
- Masukkan daging dan kacau sehingga bewarna pucat
- Masukkan tomato dan chilli flakes. Tomato pomodori masukkan seketul-seketul, jangan dipotong
- Masak sehingga tomato hancur dan pekat
- Tambah perisa secukupnya
Bila siap tuang sos keatas spaghetti dan enjoy, yo!!
No comments:
Post a Comment