Thursday, July 9, 2015

SPAGHETTI BOLOGNESE w/ MEATBALLS

SEMALAM dah mencuba membuat meatballs sendiri. Untuk resepi oleh Sue Norrman ini sila lihat post yang sebelum atau boleh klik link yang diberi.

Hari ini saya buat spaghetti bolognese pula kerana meatballs ada lebih dan boleh/sangat sesuai digabungkan dengan masakan Itali ini.

Untuk spaghetti bolognese saya menggunakan resepi Chef Saiful Azli Suhaimi dengan sedikit olahan untuk disesuaikan dengan selera sendiri.


SPAGHETTI BOLOGNESE w/ MEATBALLS (BroZam)
Resepi asal sos bolognese: Chef Saiful Azli Suhaimi


Bhn2nya:
(Guna separuh bahan2 dari resepi asal)
500g daging kisar
1 tin tomato pomodori pelati
2 helai daun bay
1 st serbuk oregano
1 st serbuk thyme
1 labu bawang besar - dicincang
1 st chilli flakes - kalau nak pedas
Bhn perasa (yang saya tambah): 1/2 sb gula, 1 - 1 1/2 sb Knorr Pasti Sedap dan lada sulah
Spaghetti secukupnya. Sila masak ikut arahan pada peket.

Cara2nya:

- Bawang besar dan semua herbs ditumis hingga naik bau.
- Masukkan daging dan kacau sehingga bewarna pucat
- Masukkan tomato dan chilli flakes. Tomato pomodori masukkan seketul-seketul, jangan dipotong
- Masak sehingga tomato hancur dan pekat
- Tambah perisa secukupnya

Bila siap tuang sos keatas spaghetti dan enjoy, yo!!




No comments:

Post a Comment