Friday, July 24, 2015

BISKUT SARANG SEMUT

SALAM, rasanya masih tidak terlewat nak mengucapkan selamat hari raya. Ketika ini ramai yang masih kunjung mengunjung cuma bezanya sekarang dilakukan dihujung minggu kerana diwaktu hari-hari biasa semua bekerja.

Jadi masih tidak terlewat untuk berkongsi resepi biskut raya. Mungkin stok yang ada telah habis kan :)

Untuk kali ini saya ingin menunjukkan cara-cara membuat biskut raya klasik yang amat mudah untuk dibuat.


BISKUT SARANG SEMUT (BroZam)

Bhn2nya:
125g mentega
50g gula
175g tepung gandum
50g tepung jagung
1 biji kuning telur
1 st esen vanilla

Bhn hiasan: coklat urai

Cara2nya:
- Satukan mentega dan gula, gaul sebati
- Masukkan pula tepung2, kuning telur dan esen vanilla. Gaul sebati
- simpan doh dalam peti ais sekurang2nya dalam 30mins
- keluarkan doh dan sagat halus (guna penyagat)
- ambil sesudu doh yang telah disagat dan letakkan didalam mangkuk kertas.
- Susun diatas dulang pembakar, taburkan coklat urai
- Bakar 170C, 15 minit atau sehingga masak.

Boleh dihidangkan terus, yo!!


No comments:

Post a Comment