SALAM, rasanya masih tidak terlewat nak mengucapkan selamat hari raya. Ketika ini ramai yang masih kunjung mengunjung cuma bezanya sekarang dilakukan dihujung minggu kerana diwaktu hari-hari biasa semua bekerja.
Jadi masih tidak terlewat untuk berkongsi resepi biskut raya. Mungkin stok yang ada telah habis kan :)
Untuk kali ini saya ingin menunjukkan cara-cara membuat biskut raya klasik yang amat mudah untuk dibuat.
BISKUT SARANG SEMUT (BroZam)
Bhn2nya:
125g mentega
50g gula
175g tepung gandum
50g tepung jagung
1 biji kuning telur
1 st esen vanilla
Bhn hiasan: coklat urai
Cara2nya:
- Satukan mentega dan gula, gaul sebati
- Masukkan pula tepung2, kuning telur dan esen vanilla. Gaul sebati
- simpan doh dalam peti ais sekurang2nya dalam 30mins
- keluarkan doh dan sagat halus (guna penyagat)
- ambil sesudu doh yang telah disagat dan letakkan didalam mangkuk kertas.
- Susun diatas dulang pembakar, taburkan coklat urai
- Bakar 170C, 15 minit atau sehingga masak.
Boleh dihidangkan terus, yo!!
No comments:
Post a Comment