Monday, July 20, 2015

AYAM KUAH KACANG

BARU hari raya keempat dan tetamu (terutama bagi yang masih di kampung halaman) terus kunjung-mengunjung. Kalau di bandar semua dah pakat kerja dan kembali ke rutin seperti sebelum sebarang perayaan.

Tetapi di kampung kemeriahan Aidilfitri masih dirasakan. Jadi rasa nya tidak ada masalah untuk berkongsi resepi yang selalunya cuma dihidang dimasa hari raya.

Yang ingin saya kongsikan hari ini resepi Ayam Kuah Kacang. Resepi dari kakak ipar.

Seperti kuah kacang yang berbeza kita tambahkan ayam sekali ketika memasak. Dan seperti kuah kacang, seenak-enaknya dimakan bersama ketupat, lemang atau nasi impit.


AYAM KUAH KACANG (BroZam)

Bhn2nya:1 ekor ayam - diambil isi dan dipotong kecil
1/2 kg kacang tanah - kakak beli yang siap digoreng dan dikisar jenama Saji
2 keping asam keping
2 keping gula melaka
gula dan garam secukupnya
4 batang serai
Bahan kisar:
20 - 25 tangkai cili kering - digoreng tanpa minyak dahulu sebelum dikisar
2in lengkuas
1in halia
2 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
4 biji buah keras


Cara2nya:
- Tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau.
- Masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan seketika
- Tambah sedikit air dan masak sehingga air ayam kering sedikit
- Setelah keluar minyak masukkan asam keping, gula melaka dan serai (diketuk).
- Masak sehingga pekat dan mendidih.
- Boleh lah dimasukkan kacang kisar tadi.
- Perlahankan api dan masak seketika.
- Perasakan dengan garam dan gula
- Kalau kuah nampak terlampau pekat boleh ditambah air sedikit.

Makan ngan nasi impit, yo!!




No comments:

Post a Comment