Monday, July 27, 2015

JAPANESE COTTON CHEESECAKE



HEPI besday to wife.

Yup, hari ini harijadi mem. Dalam kepala macam-macam kek saya nak buat - chocholate indulgence, pecan butterscotch, Angry Bird fondant sampai ke three tier wedding cake (yang last dua ni saja je ...tidak tau buat pon).

Alih2 bila tanya mem mintak Japanese cotton cheesecake je. Cheh! X challenging langsung hehe.

Tp tu la mem kita...membuat kita syng sgt dan syukur sgt. Dia bukan hairan dengan benda-benda mewah, pakaian branded atau makan di tempat-tempat mahal ke. Cukuplah benda-benda yang simple dan murah, asal cantik dipandang dan sedap di tekak hehe.

So kita ikut aje la permintaan dia sebab kalau buat kek yang lain nanti kemudian dia nak juga cheesecake ni... hehe.

Anyway hepi besday Ayang yg ke *tooot semoga kita berbahagia sampai ke Jannah... Aamiiin.


JAPANESE COTTON CHEESECAKE (BroZam)
Resepi asal: Jeannie Tay

Bhn2nya

250g cream cheese
6 kuning telur
70g gula castor
60g mentega
100g susu fullcream
1 sb jus lemon
60g tepung cake/superfine/tpg gandum
20g tepung jagung
1/4 st garam
2 st esen vanilla
Bhn Meringue:

6 putih telur
1/4 st cream of tartar
70g gula castor

Cara2nya:

- panaskan oven 160C, api atas dan bawah (tanpa kipas)
- alas loyang 8 x 3in dengan baking paper dan gris keliling dalam loyang.
- Masak mentega (softened), gula (70g) dan cream cheese (softened) diatas api menggunakan teknik double boiler dan kacau dengan whisk sehingga gula larut sepenuhnya. Tutup api dan angkat mangkuk bancuhan.
- Campurkan susu sejuk dan kacau sebati.
- Tambah kuning telur satu demi satu dan kacau sebati.
- Tambah esen, lemon dan whisk sebati.
- Ayakkan tepung kedalam mangkuk. Kaup balik sampai sebati. Ketepikan.
- Untuk membuat meringue. Pastikan mangkuk mixer kering dan tiada sebarang kotoran.
- Masukkan putih telur dan set mixer dengan low-speed dan biarkan sampai nampak berbuih.
- Tambah cream of tartar dan pukul dengan medium speed sehingga buih nampak lebih kecil.
- Masukkan gula (70g) sedikit demi sedikit dan pukul sehingga soft peak (bila diterbalikkan mangkuk, meringue tak jatuh ke bawah).
- Bahagikan meringue kepada tiga bahagian menggunakan spatula.
- Masukkan 1/3 bahagian ke bancuhan tepung cream cheese tadi dan kacau guna whisk. Masukkan lagi 1/3 bahagian dan whisk sebati. Akhirnya masukkan meringue yang selebihnya dan sekarang guna teknik kaup balik dan campurkan sampai sebati.
- Tuang bancuhan kedalam loyang. Ketuk loyang sedikit untuk memadatkan bancuhan.
- Bakar menggunakan teknik waterbath (loyang kek diletakkan diatas loyang yang lebih besar dan berisi air) selama 1 jam. Kemudian tutup oven, keluarkan loyang air dan tinggalkan loyang kek didalam selama lagi 10minit.
- Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk seketika sehingga nampak kek renggang dari dinding loyang. Ambil non-stick kuali dan terbalik untuk keluarkan kek. Buang kertas baking dari bawah kek.
- Kemudian terbalikkan semula diatas redai untuk terus menyejukkan kek. Seelok-eloknya disimpan dahulu didalam peti ais sebelum dimakan.

Enjoy, yo!!


No comments:

Post a Comment