Saturday, September 5, 2015

KARI AYAM MAMAK

RESEPI kari ayam ni memang guna banyak minyak dalam 300ml.

Bagi yang menjaga kesihatan mungkin boleh mengurangkan minyak yang digunakan atau tukar saja ke resepi lain. Tetapi bagi yang mahukan selera seperti direstoren mamak boleh tengok dibawah. (Ini saya buat makan dengan roti puri dan juga roti jala tempohari).




KARI AYAM MAMAK (BroZam)

Bhn2nya:

1/2kg ayam - potong kecil
300ml minyak masak
10g rempah (bunga lawang, jintan manis, bunga cengkih, buah pelaga dan jintan putih)
1 biji bawang besar - hiris nipis
5 batang daun kari
1 biji tomato - potong empat
1 biji bawang putih - kisar
3in halia - kisar
900 + 200ltr air (dua bekas)
3 biji ubi kentang - potong empat setiap satu
3 peket serbuk kari ayam/daging (satu peket lebih kurang 24g)
1 peket kecil buah gajus - tumbuk kasar
1 sb garam

Cara2nya:
- Panaskan minyak didalam periuk
- Tumiskan bahan-bahan rempah sampai naik bau
- Masukkan bawang, tomato dan daun kari. Goreng seketika.
- Tambah ayam dan halia serta bawang putih yang telah dikisar. Gaul selama seminit dua.
- Sekarang masukkan 900ltr air dan perasakan dengan garam. Tutup periuk dan biarkan dalam 10minit.
- Masukkan ubi kentang dan serbuk kari. Kacau dan biarkan 15minit atau sampai kentang empuk.
- Tambah gajus dan 200ltr air. Kecilkan api dan masak dalam 5minit lagi.

Sedia dihidangkan, yo!!


No comments:

Post a Comment