Friday, September 25, 2015

APAM BERAS

ORANG rumah dah lama minta tolong buatkan tapi saya punya la malas so akhir dia buat sendiri haha.

Buatnya memang tidak susah. Bak kata Sheila Rusly semudah ABC.

So, dah tau la resepi tu datang dari mana. Cumanya orang rumah menggunakan cawan kukus comel selalu guna untuk buat apam polkadot. Jadi, versi ini lebih kecil dari yang selalu orang jual.




APAM BERAS (BroZam)
Resepi asal: Sheila Rusly

Bhn2nya:
1 cawan Nasi
1 cawan Tepung Gandum
1 Cawan Tepung Beras
¾ Cawan Gula Pasir
1¼ Cawan Air
½ Sudu Besar Yis
½ Sudu Kecil Sodium bikarbonat (Baking Soda)
½ Sudu Kecil Perisa Ros
Pewarna Pilihan

Cara2nya:
- Kisar nasi dan air sehingga hancur. Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan kisar sehingga sebati.
- Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. Kacau rata.
- Masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati. Perap selama 3 jam.
- Asing kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan kedalam acuan dan kukus selama 15 minit.
- Kelapa parut dicampurkan garam ditabur diatas apam sebelum dimakan.

No comments:

Post a Comment