Selalu cuma guna fungsi roti bengali dan doh sahaja. Jadi rasa rugi kalau tidak guna fungsi-fungsi yang lain.
Tu yang minta tolong dari En.Google untuk resepi jem. Dengan sedikit adjustment untuk memenuhi citarasa sendiri dan juga sebab budget ciput saya perturunkan lah resepi Jem Oren (Marmalade) disini.
JEM OREN (MARMALADE) - BroZam
Bhn2nya:
3 biji oren (saiz besar)
1/2 biji lemon
2/3 cawan gula pasir
50g madu
Cara2nya:
- untuk buah oren saya guna Navel Valencia sebab buahnya besar, manis dan tiada biji.
- buang kulit limau dan lemon dengan pisau pemotong kulit (boleh tinggalkan bahagian putih kalau hendak tetapi akan ada rasa sedikit aftertaste pahit)
- Kemudian gunakan slicer untuk memotong buah kepada hirisan lebih halus.
- Masukkan kesemua bahan kedalam bekas BM. Pilih mode 9 (Jam) dan tekan butang on.
- Setelah masak kali pertama (dalam 1 jam 20 minit), jem masih lagi berair dan berketul-ketul. Keluarkan dan masuk ke dalam blender. Kisar jem sehingga sedikit halus.
- Masukkan kembali jem kedalam bekas BM. Pilih mode 9 dan masak jem sekali lagi.
- Siap, keluarkan, sejukkan dan simpan didalam bekas yang sesuai.
Enjoy, yo!!
No comments:
Post a Comment