Friday, September 11, 2015

8-MINS SPINACH QUICHE

SALAM Jumaat, meneruskan revolusi ke evolusi masak pantas tapi sedap...cuma menggunakan microwave untuk bakar hari ini kita buat 8-minit Spinach Quiche (quiche bayam) pulak.

3minit pertama untuk bakar crust dia sahaja dan seterusnya lima minit lagi untuk bakar dengan inti.
 
Saiznya adalah sebesar pinggan plastik budak IKEA. Ya,kalau semalam kita guna mangkuk plastik budak Ikea untuk resepi 3-Mins Chocolate Cake kali ini kita guna pinggannya pulak :)





8-MINS SPINACH QUICHE (BroZam)

Bhn2nya: Untuk crust

1 cawan tepung gandum
1/4 st garam
5 sb mentega tanpa garam
3 sb air

Untuk Inti:
1 telur A
1 1/2 sb fresh milk
1 sb mentega tanpa garam - dicairkan
5 helai daun bayam - tidak perlu dipotong
1/2 biji tomato saiz sedang - dipotong kecil melintang
1 keping cheesedale/1 sb cheddar
1/2 st mixed herbs
secubit garam dan lada hitam
mozarella boleh juga diparut diatas sebelum dibakar

Cara2nya:
- Masukkan semua bahan didalam sebiji mangkuk dan gaul sebati. Uli sampai boleh membentuk bola doh.
-Keluarkan dan letak diatas meja berlapik (saya guna pelapik silikon). Dengan rolling pin, leperkan membulat sebesar pinggan Ikea tu.
- Angkat dan letakkan doh yang telah dileperkan didalam pinggan. Tekan bahagian tengah sampai ke sekeliling pinggan sehingga ke bahagian tepi atas. Cucuk2 bahagian dalam dengan garfu untuk mengelakkan doh mengelembung apabila dibakar nanti.
- Doh ini cuma dibakar separuh masak. Microwave kan dalam 2-3 minit pada suhu Medium. Keluar dan sejukkan.
- Sementara menunggu doh dibakar kita boleh terus buat intinya.
- Dalam sebuah bekas kacau telur dengan garfu. Tambah susu, mentega cair, garam dan lada hitam. Kacau sebati.
- Masukkan pula tomato dan bayam.
- Masukkan juga Cheesdale yang telah dicarik2 atau dipotong kecil. Kacau lagi sampai sebati.
- Tuangkan kedalam crust yang kita buat tadi dan pastikan bahan-bahan terutama bayam dan tomato diletak sama rata.
- Parutkan mozarella cheese diatas jika mahu.
- Bakar balik didalam microwave. Suhu paling tinggi dalam 5 minit.
* Kalau nak umphhh lagi...inti boleh di double kan supaya quiche nampak lebih byk isi. Dan juga boleh ditambah sosej yang dipotong dan cendawan butang

Siap yo!!


No comments:

Post a Comment