Tuesday, September 22, 2015

TELUR BISTIK

MAKANAN ini ada favourite saya. Yang menjadi aras tanda kesedapan sesuatu kedai tomyam yang saya kunjungi. Maksudnya, kalau sedap telur bistik dikedai tu sedap lah masakan-masakan lainnya. 

Ini hanya selera peribadi, realitinya sesebuah kedai tidak mungkin boleh menyediakan semua masakan sedap-sedap kerana selera pelanggan lain-lain. Mungkin telur bistik ini sedap ditekak saya tetapi pada orang lain biasa-biasa sahaja.

Kerana telur bistik adalah makanan kegemaran jadi saya telah banyak kali mencuba membuatnya sendiri. Dan Alhamdullilah, kali ini rasanya sudah hampir dengan rasa masakan yang saya pernah cuba disebuah restoren di Rawang lama dahulu. (Restoren tu dah lama tutup).

Masih boleh ditambahbaik tetapi itu mungkin untuk versi 2.0 atau keatas. Untuk kali ini saya kongsikan versi 1.0 hehe





TELUR BISTIK (BroZam)

Bhn2nya

2 biji telur
1 sb sos ikan
1/2 sb tepung jagung
1 genggam isi ayam - dicincang/dipotong kiub

Untuk kuah:
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 - 2 sb nenas - dicincang/potong kiub
1 sb lobak merah - dicincang*
1 sb jagung manis frozen/corn kernel*
3 sb sos cili
2 sb sos tomato
1 sb sos ikan
1 sb sos tiram
1 batang daun ketumbar - dipotong kecil
1/2 sb gula
1/2 st ajinamoto
1/2 cawan air
garam secukupnya
* yang bertanda boleh digantikan dengan 2 sb sayur campur frozen

Cara2nya
- Dalam sebuah bekas masukkan telur, sos ikan, tepung jagung dan kacau sebati. Selepas itu gaulkan ayam.
- Panaskan minyak, guna api sederhana dan goreng telur sampai keperangan disebelah bawah. Kemudian terbalikan dan biarkan perang sebelum diangkat dan diketepikan.
- Lebih minyak dari mengoreng telur boleh digunakan semula untuk membuat kuah masam-manis telur bistik. Jika minyak terasa banyak boleh dikurangkan sehingga tinggal dua atau tiga sudu besar.
- Tumis bawang besar dan lobak merah sampai bawang sedikit keperangan dan naik bau. Masukkan bawang putih dan goreng seketika.
- Masukkan sos cili, tomato, ikan dan tiram. Gaul sebati.
- Dalam dua minit tambah gula dan gaul sebati.
- Tambah air dah biarkan mereneh sekejap.
- Masukkan ajinomoto dan daun ketumbar.
- Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Angkat dan boleh siramkan diatas telur goreng tadi.

Enjoy, yo!!

* Kalau di restoren tomyam, tukang masak dia selalu guna air rebusan tulang ayam/daging untuk lebih rasa.
** Juga bagi yang hendak betul-betul rasa sebijik macam di restoren tomyam, ajinomoto adalah wajib. Memang dirumah kita tidak mahu guna tapi kalau suka makanan diluar tu, inilah antara bahan utama

No comments:

Post a Comment