Nasib orang rumah ada idea nak buat sesuatu. Jom tengok resepinya.
Bhn2nya:
2 biji telur
2 cwn santan (200ml santan kotak dan selebihnya tambah air biasa)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 st garam
1 st esen vanilla
2 sb mentega
2 cwn labu - yang telah direbus, toskan dan dilecek
bijan secukupnya untuk tabur di atas permukaan kuih
Cara2nya:
resepi asal: Yatie Memories
Bhn2nya:
2 biji telur
2 cwn santan (200ml santan kotak dan selebihnya tambah air biasa)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 st garam
1 st esen vanilla
2 sb mentega
2 cwn labu - yang telah direbus, toskan dan dilecek
bijan secukupnya untuk tabur di atas permukaan kuih
Cara2nya:
- Panaskan oven 180C.
- Sapukan loyang dengan sedikit mentega.
- Satukan bahan diatas kecuali labu dan bijan kedalam blender. Kisarkan dan kemudian tapis kedalam mangkuk besar.
- Satukan bahan diatas kecuali labu dan bijan kedalam blender. Kisarkan dan kemudian tapis kedalam mangkuk besar.
- Masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
- Tuang dalam loyang dan tabur bijan diatasnya.
- Tuang dalam loyang dan tabur bijan diatasnya.
- Masukkan kedalam oven dan bakar 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
- Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong.
Enjoy, yo!
- Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong.
Enjoy, yo!
No comments:
Post a Comment