Monday, September 7, 2015

BINGKA LABU

ADA terbeli labu hari tu. Memang tiada rancangan nak masak apa-apa. Tetapi sebab murah sangat sebab clearance sales di Giant (maaf tidak ingat pula harganya) jadi terbeli hehe.

Nasib orang rumah ada idea nak buat sesuatu. Jom tengok resepinya.





BINGKA LABU (BroZam)
resepi asal: Yatie Memories

Bhn2nya:

2 biji telur
2 cwn santan (200ml santan kotak dan selebihnya tambah air biasa)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 st garam
1 st esen vanilla
2 sb mentega
2 cwn labu - yang telah direbus, toskan dan dilecek
bijan secukupnya untuk tabur di atas permukaan kuih

Cara2nya:
- Panaskan oven 180C.
- Sapukan loyang dengan sedikit mentega.
- Satukan bahan diatas kecuali labu dan bijan kedalam blender. Kisarkan dan kemudian tapis kedalam mangkuk besar.
- Masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
- Tuang dalam loyang dan tabur bijan diatasnya.
- Masukkan kedalam oven dan bakar 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
- Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong.

Enjoy, yo!

No comments:

Post a Comment