Tuesday, September 8, 2015

KEREPEK PISANG PEDAS MANIS


KATANYA lemak, katanyak manis....cheh! Kerepek pisang lemak manis yang beli kat Banting tempohari sudah lah sedikit lemau pastu pahit pulak tu. 

Hmm...takpe, takpe, jangan terus buang dalam tong sampah. Kita boleh adjust bagi sedap dan ranggup balik dengan sedikit usaha.




KEREPEK PISANG PEDAS MANIS (BroZam)

Bhn2nya

500g Kerepek pisang (siap beli)

Bahan sira (sambal)

1 biji bawang merah (dikisar kasar)
3 ulas bawang putih (dikisar kasar)
10 biji cili kering (dikisar)
1 sb pes asam jawa Adabi dicampur setengah gelas air
1/2in belacan
4 sb gula
1/2 st garam
1/2 st ajinomoto
2-3 sb gula perang
Minyak masak secukupnya

Cara2nya
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
- Bila dah naik bau, masukkan cili kering. Dah masak masukkan gula, garam, ajinomoto secukup rasa.
- Kemudian hancurkan belacan terus kedalam masakan.
- Tambah air asam jawa.
- Masak sehingga sedikit kering.
- Kecilkan api dan gaul kerepek pisang kedalam kuali sampai sebati dengan sambal. Angkat dan ketepikan.
- Untuk garingkan kerepek kembali panaskan oven 150C.
- Tuang kerepek tadi kedalam loyang empatsegi. Rata dan jarak-jarakkan kerepek.
- Tabur gula perang sama rata diatasnya.
- Bakar selama 10minit. Tutup oven.
- Keluarkan loyang. Terbalikkan kerepek dan yang masih lembab, letak diatas.
- Masukkan tray kembali kedalam oven yang masih panas tadi dan set masa selama 10minit lagi.
- Keluarkan loyang dan biar kerepek sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara. Seelok- eloknya ketepikan yang mana masih lembik, jangan disimpan bersama yang sudah rangup.

Enjoy yo!!

No comments:

Post a Comment