Wednesday, September 23, 2015

BISKUT CORNFLAKES MADU CHOCOLATE CHIP

TETIBA pula ada resepi biskut raya kan. Hehe, bukan apa maklum lah raya haji kan esok. 

Memang lah orang jarang pentingkan biskut raya untuk raya haji tetapi kalau terlebih rajin apa salahnya kan :)

Sesambil buat ketupat dan rendang marilah selit-selitkan biskut yang mudah disediakan tetapi sangat sedap dimakan dan menjadi pilihan terutamanya kanak-kanak.




BISKUT CORNFLAKES MADU CHOCOLATE CHIP (BroZam)
resepi asal: Chef Hanieliza

Bhn2nya:

100g mentega
50g gula kastor
8 sb madu
200g cornflakes (dikisar)
100g chocolate chip
100g almond flake (dipanggang dalam oven selama 10min)

Bhn hiasan:
100 - 150 keping acuan kertas kecil
100g chocolate rice

Cara2nya:
- Panaskan oven 170C.
- Masukkan gula, madu dan mentega kedalam periuk kecil. Panaskan sehingga mentega cair. Tutup api.
- Campurkan cornflakes, chocolate chip dan almond flakes ke dalam bahan mentega.
- Sudukan kedalam acuan kertas.
- Hiaskan dengan chocolate rice
- Susun atas loyang pembakar. Masukkan kedalam oven dan bakar selama 8-10 minit.
- Sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara.

Selamat hari raya, yo!!


No comments:

Post a Comment