Kita cubaTRY pula masak lemak (untuk tambah berat badan kot hehe) dan untuk pedas semestinya tambah cili padi. Tetapi kerana permintaan anak-anak yang tidak suka pedas sangat, terpaksa lah dikurangkan sedikit. Actually, kurang banyak bila guna 2-3 biji je.
Tapi bagi sape-sape yang tahan pedas silalah tambah cili padi tu ikut citarasa masing-masing.
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI (BroZam)
Bhn2nya:
500g ayam
2 biji kentang, belah empat
1 helai daun kunyit - dimayang
1 kotak (200ml) santan
2-3 biji je cilipadi - lagi banyak lagi pedas le. Biasanya minimum letak lebih 10 biji
1in kunyit hidup
1 batang serai - diketuk
1 asam keping
air secukupnya
garam secukup rasa
Cara2nya:
- Tumbuk kunyit hidup dan cilipadi.
- Masukan dua-dua bahan, serai, asam keping dan kentang bersama ayam kedalam periuk.
- Masukkan semangkuk air dan rebus. Gunakan api sederhana.
- Bila agak-agak kentang empuk masukkan santan.
- Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah minyak. Biar mendidih.
- Kacau rata dan tambah garam secukup rasa.
- Seminit dua sebelum angkat boleh lah tambah daun kunyit untuk menambah bau dan selera.
Siap dah, yo!!
No comments:
Post a Comment