Thursday, April 23, 2015

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI

MALAM ni kita berbalik ke masakan ayam nampaknya.

Kita cubaTRY pula masak lemak (untuk tambah berat badan kot hehe) dan untuk pedas semestinya tambah cili padi. Tetapi kerana permintaan anak-anak yang tidak suka pedas sangat, terpaksa lah dikurangkan sedikit. Actually, kurang banyak bila guna 2-3 biji je.

Tapi bagi sape-sape yang tahan pedas silalah tambah cili padi tu ikut citarasa masing-masing.


AYAM MASAK LEMAK CILI PADI (BroZam)

Bhn2nya:

500g ayam 
2 biji kentang, belah empat
1 helai daun kunyit - dimayang 
1 kotak (200ml) santan 
2-3 biji je cilipadi - lagi banyak lagi pedas le. Biasanya minimum letak lebih 10 biji
1in kunyit hidup
1 batang serai - diketuk 
1 asam keping
air secukupnya
garam secukup rasa 

Cara2nya: 

- Tumbuk kunyit hidup dan cilipadi. 
- Masukan dua-dua bahan, serai, asam keping dan kentang bersama ayam kedalam periuk. 
- Masukkan semangkuk air dan rebus. Gunakan api sederhana.
- Bila agak-agak kentang empuk masukkan santan.
- Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah minyak. Biar mendidih.
- Kacau rata dan tambah garam secukup rasa. 
- Seminit dua sebelum angkat boleh lah tambah daun kunyit untuk menambah bau dan selera.

Siap dah, yo!!




No comments:

Post a Comment