So buat Una... ni dia Spaghetti Aglio e.Olio tu. Tapi since jauh sangat rumah, kita orang makan la untuk pihak anda ye..haha.
Btw, ni Malaysian style lar, tu yang guna cili padi instead of red pepper flakes
Spaghetti Aglio e.Olio (BroZam)
Diolah dari:Ina Garten's recipe
Source: Food Network
Yang Diperlukan:
> 500g spaghetti
> 1/2 cawan minyak zaitun (tambah 1 tbs untuk rebus pasta)
> 8 - 10 ulas bawang putih - dicincang
> 1/4 cawan dried parsley flakes
> 1/2 cawan grated parmesan
> 2 cawan air rebusan spaghetti
> 1/2 st red pepper flakes (tapi saya guna 2 biji cili padi instead)
> garam
> lada hitam
Ready, Set, Go:
- Mula-mula kita rebus spaghetti dahulu.
- Jerangkan air didalam periuk besar. Selalunya untuk setiap 100g spaghetti memerlukan lebih kurang 5 liter air.
- Tunggu sehingga air mendidih baru masukkan pasta.
- Campurkan 2 sb garam untuk perisa dan 1 sb minyak zaitun supaya pasta tidak melekat satu sama lain.
- Celurkan sampai masak. Ikut arahan pada peket.
- Nak tau masak atau tidak ambil seurat dan rasa sendiri.
- Tutup api dan asingkan 2 cawan air rebusan untuk dijadikan kuah. Tos dan ketepikan spaghetti.
Sekarang untuk kuah.
- Mula-mula panaskan minyak zaitun didalam kuali.
- Tambah bawang putih yang telah cincang. Sentiasa kacau supaya bawang tidak hangit.
- Dalam dua minit boleh lah tambah air rebusan tadi dan masukkan juga cili padi.
- Perlahankan api dan biarkan kuah berkurangan sampai 1/3 dari asal. Selalu kacau.
- Sekarang bolehlah masukkan spaghetti tadi.
- Gaul sehingga sebati dalam dua tiga minit. Tutup api.
- Masukkan parsley dan parmesan.
- Hidangkan dan boleh juga ditambah lada hitam.
Ready, yo!
No comments:
Post a Comment