Friday, April 17, 2015

MOIST CHOCOLATE CAKE

SETELAH beberapa kali mencuba berberapa resepi moist chocolate cakes berlainan, rasanya yang ini paling saya suka buat masa ini. 

Hmm...kali ni cam malas nak tulis panjang-panjang (mulut tengah bz mengunyah kihkihkih) so jom terjah resepinya...:p

Yang Diperlukan:
By: Venisri Senthan 
Source: www.love2cook-malaysia.com

> 100g tepung gandum 
> 50g serbuk koko
> 1/2 tsp baking powder
> 1/2 tsp baking soda
> 180g mentega
> 180g gula
> 2 telur size A
> 200ml susu cair
> 1 tsp esen vanilla

Chocolate Ganache:

> 100g coklat masakan hitam
> 200g whipping cream (saya guna lebihan dari buat kek yang telah di-frozen sebelum ni)
> 3 tbs mentega


Cara-caranya: 

- Panaskan oven 170C dan alas baking paper didalam loyang bersaiz 20cm.
- Didalam mangkuk kering, ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan baking soda.
- Didalam mixer pula, campurkan mentega dan gula. Pukul sehingga sebati dan gebu.
- Tambah telur, sebiji demi sebiji. Selepas itu masukkan esen vanilla.
- Pukul seketika.
- Sekarang boleh masukkan pula susu dan campuran tepung tadi berselang-seli sambil pukul sampai sebati. 
* Boleh terus guna mixer atau boleh guna teknik kaup-balik (masukkan bahan-bahan basah kedalam campuran tepung dan kacau hingga sebati secara manual)
- Setelah siap, tuangkan adunan kek dan ratakan. Sebelum dimasuk ke oven, hentakkan loyang sekali untuk padatkan adunan. Bakar selama 40 - 45 minit.
- Nak tau masak ke tidak, ambil lidi dan cucuk ke dalam kek dan jika tiada bahan yang melekat, kek tu dah masak lor. 
- Pastu keluarkan dari oven dan biarkan betul-betul sejuk sebelum dituang chocolate ganache. 

Untuk membuat chocolate ganache
- Simply cairkan coklat, whipping cream dan butter secara double boiler. 
- Kacau sehingga semuanya betul-betul cair.
- Angkat dan sejukkan seketika sebelum dituang diatas kek. Saya juga tapis ganache ni supaya lebih smooth bila dituang.
*btw, ganache sangat cair so kalau nak yang pekat sikit boleh lah kurangkan whipping cream ke 100g sahaja (nisbah 1:1 dengan coklat)
- Seterusnya boleh lah dihias dengan strawberi ke, coklat M&M ker atau apa-apa yang anda suka. 
- Masukkan kek ke dalam peti sejuk.

Tips: Moist chocolate cake lebih sedap kalau disimpan dahulu didalam peti sejuk dan dimakan sehari kemudian. Baru lar betul-betul moist.

Enjoy, yo!




No comments:

Post a Comment