SETELAH beberapa kali mencuba berberapa resepi moist chocolate cakes berlainan, rasanya yang ini paling saya suka buat masa ini.
Hmm...kali ni cam malas nak tulis panjang-panjang (mulut tengah bz mengunyah kihkihkih) so jom terjah resepinya...:p
Yang Diperlukan:
By: Venisri Senthan
Source: www.love2cook-malaysia.com
> 100g tepung gandum
> 50g serbuk koko
> 1/2 tsp baking powder
> 1/2 tsp baking soda
> 180g mentega
> 180g gula
> 2 telur size A
> 200ml susu cair
> 1 tsp esen vanilla
Chocolate Ganache:
> 100g coklat masakan hitam
> 200g whipping cream (saya guna lebihan dari buat kek yang telah di-frozen sebelum ni)
> 3 tbs mentega
Cara-caranya:
- Panaskan oven 170C dan alas baking paper didalam loyang bersaiz 20cm.
- Didalam mangkuk kering, ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan baking soda.
- Didalam mixer pula, campurkan mentega dan gula. Pukul sehingga sebati dan gebu.
- Tambah telur, sebiji demi sebiji. Selepas itu masukkan esen vanilla.
- Pukul seketika.
- Sekarang boleh masukkan pula susu dan campuran tepung tadi berselang-seli sambil pukul sampai sebati.
* Boleh terus guna mixer atau boleh guna teknik kaup-balik (masukkan bahan-bahan basah kedalam campuran tepung dan kacau hingga sebati secara manual)
- Setelah siap, tuangkan adunan kek dan ratakan. Sebelum dimasuk ke oven, hentakkan loyang sekali untuk padatkan adunan. Bakar selama 40 - 45 minit.
- Nak tau masak ke tidak, ambil lidi dan cucuk ke dalam kek dan jika tiada bahan yang melekat, kek tu dah masak lor.
- Pastu keluarkan dari oven dan biarkan betul-betul sejuk sebelum dituang chocolate ganache.
Untuk membuat chocolate ganache
- Simply cairkan coklat, whipping cream dan butter secara double boiler.
- Kacau sehingga semuanya betul-betul cair.
- Angkat dan sejukkan seketika sebelum dituang diatas kek. Saya juga tapis ganache ni supaya lebih smooth bila dituang.
*btw, ganache sangat cair so kalau nak yang pekat sikit boleh lah kurangkan whipping cream ke 100g sahaja (nisbah 1:1 dengan coklat)
- Seterusnya boleh lah dihias dengan strawberi ke, coklat M&M ker atau apa-apa yang anda suka.
- Masukkan kek ke dalam peti sejuk.
Tips: Moist chocolate cake lebih sedap kalau disimpan dahulu didalam peti sejuk dan dimakan sehari kemudian. Baru lar betul-betul moist.
Enjoy, yo!
No comments:
Post a Comment