Saturday, April 11, 2015

SPAGHETTI ALLA CARBONARA

NAMPAKNYA, buat resipi spaghetti back-to-back kita ye.

Ada sebab. Semalam mungkin buat terlampau banyak (500g) jadi tidak habis. So ada lagi separuh mangkuk yang tinggal. 

Nak makan mende yang sama anak-anak macam tidak minat so apa kata kita 'up' sikit resepi asal (Aglio e Olio) jadi Spaghetti Alla Carbonara atau mostly disebut Spaghetti Carbonara pula. Dalam erti kata lain kita 'upcycle' makanan yang dah ada.

Selain dari mempelbagaikan rasa, kita juga boleh berjimat sedikit contohnya ada dua tiga bahan yang tidak perlu lagi ditambah bila masak sos carbonara nanti kerana sudah tersedia didalam resepi sebelum ini. In short, tidak perlu tambah parmesan, parsley dan garam bila menyediakan resepi carbonara ini.

FYI, resipi ni kureng skit originality nya sebab kalau boleh kena guna Pecorino Romano or Parmigiano-Reggiano (nak sebut pun berbelit-belit lidah) cheese. Tapi mana nak cari weih so kita ganti/tambahkan apa yang ada dalam peti sejuk je lar.

Bhn2nya:

2 sb mentega
1/2 biji bawang besar - potong dadu
1 biji bawang putih - dicincang
250ml fresh milk
300ml air atau lebih
Isi ayam dipotong dadu - guna sikit sahaja
1 kiub pati ayam
segenggam cendawan Enoki - sebab cendawan ini saje yang ada di rumah time ni. Seelok-eloknya guna cendawan butang.
1 sb tepung gandum/jagung - sebagai agen pemekat
1/2 st Oregano 
3 helai daun bay kering 

*Oleh kerana saya guna Spaghetti Aglio e Olio semalam bahan-bahan berikut tidak ditambah dalam masakan. Tetapi kalau anda bermula fresh, kena lah guna dalam resepi, ye.

1 st serbuk lada hitam
1 st daun parsley kering
parmesan cheese secukupnya 

*Ada satu bahan saje tidak digunakan -  2-3 biji telur. Kalau bermula fresh whisk telur dengan parmesan dan campurkan ke dalam kuah semasa proses memasak. Api perlahan dan kacau sentiasa supaya telur tidak berketul. Yang kita nak ialah supaya kuah berkrim. 

Cara2nya:

- Panaskan mentega dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
- Kemudian masukkan cendawan enoki dan ayam goreng yang telah dicincang
- Tumis seketika dan tambah tepung - sebagai agen pemekat
- Kacau selalu supaya kuah tidak berketul-ketul
- Masukkan susu diikuti dengan air. Kacau sampai masak.
- Proses seterusnya ada dua pilihan: 
1. Pertama: selalunya kuah carbonara akan dituang keatas spaghetti yang telah tersedia diatas pinggan.
2. Tetapi kerana resepi yang ini di upcycle dari resepi Spaghetti Aglio e Olio semalam yang sejuk sebab baru keluarkan dari peti ais, saya terus masukkan kedalam kuali dan kacau sampai sebati.
* Perbezaannya proses yang ke-2 akan menjadikan hidangan lebih kering (kurang kuah). Sekali pandang macam Aglio e Olio pun ada tapi confirmed rasa lain. So, terpulanglah nak ikut yang mana satu.

Angkat dan sedia dihidangkan, yo!



No comments:

Post a Comment