Wednesday, April 15, 2015

NASI LEMAK MAMA

MAKANAN rasmi rakyat Malaysia, tidak kira pagi, petang, siang atau tengah malam :)

Ramai yang tahu buat jadi tidak hairan ada pelbagai versi, cara dan resepi nasi lemak diluar sana.

Ini saya tambah lagi satu... hasil tangan isteri tercinta. 

Semoga bermanfaat atau sekurang-kurangnya dijadikan sedikit inspirasi bagi yang ingin membuatnya sendiri.


NASI LEMAK MAMA (BroZam)

Bhn2nya:

(4-5 org)

Nasi:

1 1/2 tin beras
1 kotak santan 200ml (boleh tambah atau kurangkan untuk rasa lemak bersesuaian)
(+) sedikit hirisan bawang besar, serai, halia dan daun pandan

Sambal ikan bilis:

2 genggam ikan bilis - seeloknya yang telah dikopek dibuang isi 
10 cili kering - kisar
4 labu bawang besar - kisar
4 ulas bawang putih
sedikit belacan
2 sb gula melaka
garam secukupnya
1 cawan air

Assesori: telur rebus dan timun. Boleh jaga ditambah kacang goreng, sayur kangkung atau tempe goreng. Well, sky's the limit :p


Cara2nya:


- Bersih dan tanak nasi seperti biasa. Bezanya, kita guna santan bukan sekadar air.

- Hirisan bawang besar, serai, halia dan daun pandan dimasukkan bersama.
- Sementara menunggu nasi masak, bolehlah membuat sambalnya.
- Ikan bilis digoreng garing dan diketepikan. Ada juga yang suka masukkan terus tanpa digoreng dahulu. Terpulang lah.
- Tumiskan bawang putih dan belacan sampai naik bau.
- Masukkan cili kering dan bawang besar yang telah dikisar terlebih dahulu.
- Tambahkan sedikit ikan bilis yang belum digoreng untuk memberi rasa ikan bilis didalam sambal.
- Tunggu 2-3 minit bolehlah letak gula melaka dan gaul sebati.
- Tambah air dan garam secukupnya. Masak dengan api sederhana sehingga masak.

Finally, bolehlah dihidangkan, yo!! 







No comments:

Post a Comment