Thursday, April 9, 2015

PAPRIK AYAM

WOKAY, nak masak simple aje la harini. 

Paprik tidak kiralah ayam, daging, sotong, udang atau campur sememangnya menjadi menu utama dimana-mana restoren tomyam. 

Dan setiap satu resepi ada sedikit kelainan masing-masing samada dari segi rasa, bau dan juga rupa. Termasuklah apa yang saya sajikan disini.

Seperti di restoren, untuk memudahkan proses pembuatan sediakan/potong bahan-bahan lebih awal kerana nak buat sangat cepat.

Jadi jika ada tetamu nak datang atau bila sudah masuk masa makan kita boleh sediakan panas-panas (memang lebih sedap).

PAPRIK AYAM (BroZam)

Bhn2nya:

500g isi ayam - potong ikut selera
3 ulas bawang putih - dicincang
1 labu bawang besar - dicincang
3 sb cili kisar/cili kering yang dikisar
3 helai daun limau purut 
3 sb sos cili 
3 sb sos tiram
1 batang serai - dititik
1/2 cawan air
garam dan gula secukupnya
*untuk hiasan: sedikit kacang panjang, bunga kobis dan carrot - dipotong-potong

Bhn2nya: 

- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau
- Masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak
- Tambahkan sos cili, tomato dan tiram kedalam kuali
- Masukkan isi ayam dan masak sampai semua bertukar warna "putih"
- Tambah air untuk kuah dan masak sampai mengelegak
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Akhirnya sebelum angkat boleh tambah sayur-sayuran. Masak seketika sahaja supaya sayur-sayuran ni kekal rangup bila dimakan.
* Semasa memasak boleh guna api besar supaya cepat siap tapi make sure semua bahan-bahan yang diperlukan telah tersedia awal dan sentiasa kacau bahan-bahan yang berada didalam kuali untuk mengelakkan hangit.

Tutup api dan hidangkan, yo!













No comments:

Post a Comment