Thursday, April 2, 2015

BUTTERMILK CHICKEN

Hmmm...setelah puas pikir apa ya nak letak sebagai entry resipi pertama nampaknya Buttermilk Chicken terpilih. 

Salah satu menu kegemaran saya.

Seriously, rasanya memang sodapp!! Tapi, awas!! Kalau makan banyak dijamin boleh mengumukkan :p

Buttermilk Chicken (BroZam)

Bhn2nya:

> Isi ayam (terpulang lah nak banyak atau sikit sebab kuah/gravy buttermilk dituang kemudian. Jadi kalau banyak ayam kuah akan sedikit, atau sebaliknya)
> 5 sb tepung gandum
> 1 biji telur

Bahan B: kuah

> 2 sb butter/margerin
> 1 cawan susu cair 
> daun kari dalam 5-10 helai
> secubit garam/gula

Cara-caranya:

- Ayam dipotong kecil.
- Gaulkan semua Bahan A. Rehatkan seketika. Ada juga resepi yang menyarankan diperam selama sejam tapi pengalaman saya, rehat seketika sudah mencukupi.
- Goreng dengan api sederhana sampai garing.
- Toskan minyak dan ketepikan.
- Next, untuk membuat kuah.
- Cairkan butter dan margerin didalam kuali. Api sederhana.
- Tuangkan susu cair. 
- Masukkan daun kari dan akhirnya masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
- Jika perlu tambah garam dan gula. 
* Jangan lupa butter atau margerin normally sudah bergaram so jangan terlebih tambah pula. 

Hidangkan, yo!



No comments:

Post a Comment