HAHA ni resepi bila saya posted di Facebook mendapat pelbagai reaksi yang berbeza. Ada yang menyokong, ada yang memuji kreativitinya dan tidak kurang juga yang merasakan hilang ketulenan masakan tradisional.
Bagi saya mudah saja. Makanan seperti juga benda-benda lain boleh berubah mengikut peredaran zaman dan trend terkini.
Sekarang heboh pasal pisang goreng cheese kan. Dulu siapa sangka pisang goreng boleh ditambah cheese? Bukan hendak me-mat saleh kan semua tetapi bahan dah ada dan kebetulan bila ditambah masih lagi serasi dengan makanan asal. Jadi, selagi tekak ini boleh menerima (dan opkos, yang penting masih halal) tiada masalah.
Berbalik kepada cerita tempe tadi. Kalau tidak cuba pasti tidak tahu yang tempe goreng juga sedap bila digabungkan dengan keju.
TEMPE GORENG CHEESE (BroZam)
Bhn2nya:
3 bungkus (Rm1/pc) tempe - dipotong memanjang
1 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
1/2 st air kapur
2 sb margerine
300g air suam
Garam
Toppings:
Cheddar cheese parut
Sirap coklat (contoh jenama Hershey)
Gula perang
Optional: cheddar boleh juga dicampurkan dengan sedikit susu pekat. Kemudian digaul dengan tempe goreng.
Optional: cheddar boleh juga dicampurkan dengan sedikit susu pekat. Kemudian digaul dengan tempe goreng.
Cara2nya:
- Cairkan margerine dengan air suam dahulu
- Masukkan tepung-tepung dan bahan-bahan lain. Gaul sebati.
- Celup tempe dalam bancuhan, panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
- Angkat dan biarkan sejuk skit sebelum letak toppings.
Enjoy, yo!
- Cairkan margerine dengan air suam dahulu
- Masukkan tepung-tepung dan bahan-bahan lain. Gaul sebati.
- Celup tempe dalam bancuhan, panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
- Angkat dan biarkan sejuk skit sebelum letak toppings.
Enjoy, yo!
No comments:
Post a Comment