Monday, June 29, 2015

CANTONESE-STYLE STEAMED DORY

HARI ini masuk hari ke 11 kita berpuasa. Yup, pejam celik pejam celik sudah 1/3 bulan kita berpuasa. Memang cepat sungguh berlalu. Dan paling menariknya untuk tahun ini masih lagi berjaya untuk tidak menjejak kaki ke bazar Ramadhan.

Bukan apa, sekadar berjanji pada diri sendiri pada tahun ini selain untuk menjimatkan duit tetapi yang paling penting ingin berkongsi ilmu dengan kawan-kawan yang sama minat (dunia masakan). Dibulan puasa ni memang perlu memperbanyakkan amalan dan sedekah. Tetapi untuk sedekah duit mungkin saya kurang berkemampuan sangat tahun ini jadi saya memilih untuk berkongsi ilmu. Semoga diberkati olehNya :)

Untuk kesempatan kali ini saya ingin kongsikan masakan yang saya buat dua hari lepas, cantonese-style steamed dory atau dalam BM lebih kurang Ikan Dori stim masak ala kantonis.

Saya cuma mengunakan ikan dori beku yang mudah didapati di pasaraya2. Tidak bertulang dan sekejap sahaja masa memasaknya. Jadi sesuai bagi mereka yang tidak cukup masa tetapi masih ingin memasak sendiri untuk berbuka.smile emoticon


CANTONESE-STYLE STEAMED DORY (BroZam)

Bhn2nya:

1 keping ikan dory fillet frozen
2 batang daun bawang
4 sb halia muda potong serong
1 ikat daun sup
2 ulas bawang putih
3 sb kicap cair
Gula secukup rasa
1/4 cwn air
1 sb minyak bijan
2 sb minyak

Cara2nya:


- potong kasar daun sup dan bawang. Ketepikan.
- defrostkan ikan dory dan kukuskan sampai masak dalam 15mins. Angkat ke dalam pinggan.

Untuk kuah: 

- campurkan kicap, air dan minyak bijan dalam satu bekas. Kacau sebati.
- panaskan minyak dan goreng halia sampai naik bau. Masukkan bawang putih dan goreng sebentar.
- Tambah daun bawang dan sup. Goreng seketika sampai layu.
- Masukkan air kicap tadi dan perasakan dengan gula.
- Goreng sekejap sahaja.
- Angkat dan tuangkan atas ikan tadi.

Enjoy, yo!


No comments:

Post a Comment