Friday, June 19, 2015

CENCARU MASAK PEDAS

ASYIK-asyik masak ayam je, hari ini untuk berbuka kita buat masakan ikan pula ye! 

Ada jemputan potluck berbuka bersama kekawan di Shah Alam dan kebetulan semalam terbeli banyak ikan cencaru - ada dekat 10 ekor sederhana besar. 


Jadi sesuai sangat lar :p

CENCARU MASAK PEDAS (BroZam)

Bhn2nya:


10 ekor ikan cencaru - atau apa-apa ikan yang sesuai macam kembung atau pari
serbuk kunyit dan garam
minyak untuk mengoreng
1 labu bawang besar dihiris bulat untuk hiasan

Untuk sambalnya:

(semua bahan dikisar dahulu) 

4 labu bawang besar 
3 ulas bawang putih 
10-15 biji cili kering 
sedikit belacan 
^garam/gula secukup rasa - tidak perlu dikisar sekali

Cara2nya:

- Disebabkan untuk potluck, ikan ini dipotong dua supaya lebih ramai boleh makan. Kalau masak untuk sendiri dirumah tak payah la potong.
- Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam. Goreng dan ketepikan.
- Untuk sambal, tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar. Tambahkan garam dan gula secukupnya. 
- Masukkan kembali ikan dan gaul sebati. Guna api sederhana.
- Lastly, sebelum tutup api masukkan hirisan bawang dan kacau sebentar.


Pack dan ready to go, yo!











No comments:

Post a Comment