Ada jemputan potluck berbuka bersama kekawan di Shah Alam dan kebetulan semalam terbeli banyak ikan cencaru - ada dekat 10 ekor sederhana besar.
Jadi sesuai sangat lar :p
CENCARU MASAK PEDAS (BroZam)
Bhn2nya:
10 ekor ikan cencaru - atau apa-apa ikan yang sesuai macam kembung atau pari
serbuk kunyit dan garam
minyak untuk mengoreng
1 labu bawang besar dihiris bulat untuk hiasan
Untuk sambalnya:
(semua bahan dikisar dahulu)
4 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
10-15 biji cili kering
sedikit belacan
^garam/gula secukup rasa - tidak perlu dikisar sekali
Cara2nya:
- Disebabkan untuk potluck, ikan ini dipotong dua supaya lebih ramai boleh makan. Kalau masak untuk sendiri dirumah tak payah la potong.
- Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam. Goreng dan ketepikan.
- Untuk sambal, tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar. Tambahkan garam dan gula secukupnya.
- Masukkan kembali ikan dan gaul sebati. Guna api sederhana.
- Lastly, sebelum tutup api masukkan hirisan bawang dan kacau sebentar.
Pack dan ready to go, yo!
No comments:
Post a Comment