Tuesday, June 23, 2015

CARAMEL APPLE JALOUSIE

NI cerita sehari sebelum puasa tempoh hari. Dah beberapa hari beli kulit pastri tapi tidak tahu hendak buat apa. Fikir punya fikir

akhirnya teringat pada satu resepi Anna Olson yang mudah dan senang hendak dibuat.

Cuma ada sedikit olahan iatu resepi asal menggunakan toffee tetapi kerana tiada stok saya guna saja Kopiko. Best juga ada perasa kopi.

Untuk pengetahuan toffee adalah gula-gula diperbuat dengan menukar gula kepada karamel dan dicampur dengan mentega dan kekadang tepung.

CARAMEL APPLE JALOUSIE (BroZam)
Olahan dari resepi Anna Olson

Bhn2nya:


> 1 biji epal hijau - dikupas kulit dan dipotong nipis
> 2 sb gula perang
> 2 sb gula-gula Kopiko (dihancur dengan lesung)
> 1/2 st serbuk kayu manis
> 1 keping kulit pastri jenama Kawan size 8in
> 1 biji kuning telur sebagai eggwash


Cara2nya:

- Panaskan oven 180C
- Untuk inti campurkan gula perang, serbuk kayu manis, gula-gula Kopiko dan hirisan epal. Gaul sebati dan ketepikan.
- Seterusnya untuk kulit pastri. Potong ke tiga bahagian (boleh agak2 atau guna pembaris) menggunakan pemotong pizza:
1) 8cm lebar untuk dijadikan base.
2) 9cm lebar untuk bahagian atas.
3) selebihnya akan dipotong lagi kepada 3 bahagian sama lebar. Bahagian2 ini dijadikan sebagai frame/pagar diletakan sekeliling atas base untuk mengelak inti dari terkeluar semasa memasak.
- Sapukan eggwash keseluruhan bahagian base. Letakkan inti. Pastikan semua didalam frame/pagar.
- Kulit pastri untuk bahagian atas (9cm) dihiris beberapa kali tetapi jangan putus. Tujuan untuk membebaskan wap yang terhasil oleh inti semasa membakar dan juga untuk memudahkan ia meregang dan menutupi sampai bahagian bawah bila diletakan diatas inti.
- Angkat dan letakkan kulit pastri keatas inti dan boleh juga ditekan dengan garfu untuk lekat semua bahagian
- Sapukan eggwash keseluruhan pastri dan taburkan sedikit gula perang dan gula-gula kopiko (jika ada lebih).
- Bakar 10min pertama dalam 180C, seterusnya kurangkan suhu ke 170C dan bakar lagi dalam 20minit atau sehingga masak.

Enjoy masa masih panas, yo!



No comments:

Post a Comment