Wednesday, June 3, 2015

LALA TEMPE LADA HITAM

RASANYA macam terlalu lama tidak beli atau makan lala. Dulu masa arwah bonda masih hidup dia sahaja yang suka masak, saya pula cuma suka makan. Arwah masak simple je... cuma rebus dengan garam, pandan dan serai kalau tidak silap. Tapi, simple2 pun kejap je abis...almaklum air tangan ibu apa-apa pun sedap.

Kembali ke cerita lala ni. Tah! Le mungkin anak-anak pun macam papa diorang dah terbiasa tengok cerita-cerita Mat Saleh jadi si boboy ni tadi bila nampak mende ni kat Econsave terus suruh beli. Cakap dekat dia papa tidak pernah masak mende ni. Dia jawab and I quote "Apa susah, cungkil sahaja dengan sudu dan sua ke mulut dan telan."

Dengar tak tahu la nak nangis ke gelak. Huk alo, anak! Ni lala ler bukan oyster. Dush! 


Nampaknya, terpaksa la beli untuk bagi dia cuba macamana rasa lala. 

Tapi bila balik rumah, nak rebus terasa cam simple sangat maka terhasil lah resepi ini


Lala Tempe Lada Hitam (BroZam)

Yang Diperlukan:
> 1/2 kg lala
> 1 bungkus tempe (Rm1)
> Segenggam kacang panjang - dipotong2
> 2 sb taucu
> 2 sb kicap manis
> 1 sb lada hitam
> 1 cawan air
> 1 biji bawang besar - separuh ditumbuk halus, separuh dipotong serong
> 2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
> 1in halia - ditumbuk halus
> Gula dan garam jika perlu.

Cara-caranya:
- Rebus lala dahulu hingga masak. Boleh diletak serai dan sedikit garam. Ketepikan.
- Goreng tempe separuh masak. Ketepikan.
- Tumis bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
- Masukkan kicap, lada hitam dan taucu. Gaul sebati
- Masukkan bawang besar dan tempe. Biarkan seketika.
- Tambah secawan air. Biar separuh kering.
- Tambah kacang panjang dan gaul sebati.
- Perasa dengan gula dan garam jika perlu.

Angkat dan hidangkan, yo!




No comments:

Post a Comment