Saturday, May 2, 2015

TAPAI PULUT



SEBELUM tidur malam ini nak berkongsi satu resepi yang sangat mudah tetapi amat lah sedap iatu tapai pulut.

Kebanyakkan kita rajin membeli sahaja sebab kekadang tu mungkin sekadar ingin makan sedikit ialah sekilo beras pulut (bahan utama) banyak bungkus boleh dapat weih.

Tetapi jika teringin buat sendiri ini saya perturunkan resepi dari emak mertua tersayang :)

Selain dari beras pulut, anda juga perlukan ragi untuk proses penapaian. Bagi yang tidak pernah tengok, ni hah dia gambarnya. Satu biji dalam 50sen harganya.




TAPAI PULUT PN KHATIJAH (BroZam)

Bahan2nya:

> 1kg beras pulut
> 2 biji ragi
> sedikit gula
> daun pisang

Cara2nya:

- Kukus dahulu beras pulut
- Setelah masak keluarkan dan letak didalam satu talam. Biarkan sejuk.
- Hancurkan ragi menggunakan lesung atau blender, dan boleh lah ditambah sedikit gula dalam satu sudu teh. Taburkan diatas pulut tadi dan gaul sehingga sebati.
- Daun pisang tidak perlu dilayurkan. Cukup sekadar dibersihkan. Potong dalam bentuk segiempat.
- Senduk lebih kurang satu sudu besar dan letak didalam daun pisang. Lipat macam bungkusan nasi lemak.
- Simpan didalam peti ais. 

*Seelok-eloknya dimakan sehari lepas dibuat. Boleh dapat dalam 60 bungkus.

Sedap, yo!





No comments:

Post a Comment