Hehe... nama canggih tapi bagi yang tidak tahu, calamari ni actually sotong dalam bahasa Itali. So masakan ni sebenarnya sotong goreng tepung berperisa cajun.
Cajun pula adalah perisa atau seasoning diperbuat dari campuran beberapa rempah-ratus seperti paprika, oregano dan jintan. Tapi nak mudah boleh sahaja yang dah siap sahaja :)
Berbalik kepada resepi ni. Selalu mat-matsaleh makan sebagai appetizer/pembuka selera tapi malam ni kita buat jadi lauk dengan nasi.
Anak-anak dah kenyang dengan burgers tadi so untuk sendiri makan satu lauk pun cukup.
CAJUN CALAMARI (BroZam)
250-300g sotong putih hiris beberapa bahagian
1/4-1/2 cawan tepung gandum
2 sb cajun seasoning
1/2 - 1 sb garlic salt
1/2 - 1 sb lemon pepper seasoning
Cara2nya:
1. Campurkan semua bahan-bahan dalam sebuah bekas. Saya guna bekas aiskrim 1liter.
2. Sotong dibasuh dan dikeringkan guna tuala kertas.
3. Masukkan sotong ke dalam bekas aiskrim tadi, tutup dan goncang sehingga/agak-agak sebati (sotong diliputi sepenuhnya dengan tepung)
4. Panaskan minyak. Api sederhana tinggi.
5. Goreng sotong tetapi jangan terlalu lama. Angkat dan toskan.
6. Boleh dihidangkan dengan sos jika perlu (tapi saya rasa seasoning dah cukup).
Enjoy, yo!
Bhn2nya:
250-300g sotong putih hiris beberapa bahagian
1/4-1/2 cawan tepung gandum
2 sb cajun seasoning
1/2 - 1 sb garlic salt
1/2 - 1 sb lemon pepper seasoning
Cara2nya:
1. Campurkan semua bahan-bahan dalam sebuah bekas. Saya guna bekas aiskrim 1liter.
2. Sotong dibasuh dan dikeringkan guna tuala kertas.
3. Masukkan sotong ke dalam bekas aiskrim tadi, tutup dan goncang sehingga/agak-agak sebati (sotong diliputi sepenuhnya dengan tepung)
4. Panaskan minyak. Api sederhana tinggi.
5. Goreng sotong tetapi jangan terlalu lama. Angkat dan toskan.
6. Boleh dihidangkan dengan sos jika perlu (tapi saya rasa seasoning dah cukup).
Enjoy, yo!
No comments:
Post a Comment