Monday, May 25, 2015

KARI AYAM

MULA-mulanya ingat nak buat menu lain. Tapi entah mengapa tetiba sahaja nak makan kari. So sebab ayam telah defrost kan so kita buat aje la kari ayam.

*Yang bestnya kuah kari ini juga sesuai untuk jadi kuah mee kari. Kalau tidak habis boleh simpan didalam peti ais lepas itu esoknya cuma celur mi kuning (dan kalau boleh tambah accessory tambahan macam tauhu dan sayur sawi), panaskan kuah kari dan campur kedua-duanya. Sodappp weih!!

Bhn2nya:


500g ayam 

1 bungkus (kecil) rempah kari ayam/daging
2 biji ubi kentang
1 kotak 200ml santan segera
1 cawan air - terpulang pada kepekatan yang dikehendaki
garam secukupnya

Untuk Menumis:

3 ulas bawang kecil - tumbuk/hiris
2 ulas bawang putih - tumbuk/hiris
1/2in halia
1 tangkai daun kari
1 bunga lawang
1 biji buah pelaga
1in kulit kayu manis
minyak untuk menumis

Cara2nya:

- Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
- Kemudian masukkan rempah ayam/daging sampai pecah minyak dan masukkan santan. Perlahankan api.
- Masukkan ubi kentang
- Tambahkan air sekucupnya sambil masukkan sedikit garam.
- Bila kari dah masak baru masukkan ayam.
- biarkan sehingga mendidih dengan api sederhana besar.

Dah siap pun, yo! 










No comments:

Post a Comment