Memang lazat dan membuatnya pun tidak sesusah mana.
Daun selasih atau nama lainnya adalah kemangi, merupakan ulam yang sangat berkhasiat.
Boleh dimakan mentah atau seperti resepi ini, penyedap didalam masakan.
Mengikut apa yang saya baca online, daun ini juga mengurangkan ketegangan dan tekanan. Banyak sebenarnya khasiat daun selasih jadi kalau ada masa silalah rujuk En.Google :)
THAI BASIL CHICKEN (BroZam)
Resepi asal: Retna Vijayan
Bhn2nya:
800g - 1kg ayam - dipotong
6 biji cili merah - dibuang biji dan dipotong nipis
2 - 4 biji cili padi
4 - 8 helai daun limau purut - dimayang
1 biji bawang kuning - dipotong dadu
2 st pes bawang putih
1in halia
1 - 2 sb kicap manis
1 - 2 sb sos ikan - kalau dah guna tidak perlu tambah garam lagi
1 st gula perang
1 - 2 cawan daun selasih
Cara2nya:
- Tumis bawang-bawang dan halia sehingga perang dan naik baur (dalam 3 - 4 minit)
- Masukkan lebih kurang 3/4 dari jumlah cili dan daun limau purut. Selebihnya dimasukkan bila dah hampir masak nanti.
- Dalam dua minit boleh masukkan ayam. Goreng sehingga ayam bertukar putih.
- Curah kicap pekat dan sos ikan. Gaul sebati dan biar sehingga warna bertukar sedikit pucat. Rasa dan boleh tambah sukatan jika dirasakan perlu.Boleh juga ditambah sedikit gula jika mahu.
- Sekarang boleh masukkan daun selasih. Jika suka banyak boleh letak banyak :) Simpan sedikit untuk hiasan nanti.
- Kacau selama dua minit lagi.
- Angkat dan letak didalam pinggan. Taburkan cili, daun limau purut (yang telah dihiris halus) dan daun selasih yg diketepikan tadi.
* Boleh dihidangkan bersama nasi beras wangi Thai, telur goreng, hirisan timun, kobis mentah dan tomato.
Sedia dimakan, yo!!
No comments:
Post a Comment