Nak bagitau ni, jam yang disapu tu pun homemade dan dibuat guna BM juga. Klik disini untuk resepi jem oren (marmalade).
POTATO LOAF (BroZam)
Bhn2nya:
3 cawan tepung roti
1/3 cawan potato flakes
1 1/3 cawan air
1 sb minyak masak
1 - 2 st serbuk parsley
1 st gula
2 st yis
1 st garam
Cara2nya:
- Masukkan air, gula dan yis didalam bekas BM. Biarkan seketika sehingga nampak air berbuih.
- Ayak tepung dan campurkan dengan potato flakes. Masukkan kedalam BM.
- Tambah semua bahan-bahan lain.
- Set BM pada mode 1 dan tekan butang mula.
3 jam kemudian sedia dimakan, yo!!
Tetapi seperti roti loaf yang lain-lain dibuat menggunakan BM, jangan mengharapkan roti jadi selembut atau segebu roti yang diuli samaada menggunakan mixer atau tangan dan kemudian dibakar didalam oven ye.
Texture loaf menggunakan BM terasa lebih kenyal dan kurang lembut tetapi masih boleh diterima oleh tekak ini.
Kelebihan utama, masuk sahaja semua bahan dan kita boleh buat kerja lain atau pun berehat seketika sebelum menikmati hasil usaha kita ni. Dalam erti kata lain tau-tau aje dah siap sebiji roti hokay!! :) :)
POTATO LOAF (BroZam)
Bhn2nya:
3 cawan tepung roti
1/3 cawan potato flakes
1 1/3 cawan air
1 sb minyak masak
1 - 2 st serbuk parsley
1 st gula
2 st yis
1 st garam
Cara2nya:
- Masukkan air, gula dan yis didalam bekas BM. Biarkan seketika sehingga nampak air berbuih.
- Ayak tepung dan campurkan dengan potato flakes. Masukkan kedalam BM.
- Tambah semua bahan-bahan lain.
- Set BM pada mode 1 dan tekan butang mula.
3 jam kemudian sedia dimakan, yo!!
No comments:
Post a Comment