Friday, October 23, 2015

KULAT SISIR PUCUK UBI MASAK LEMAK TEMPOYAK

HARI ini, akhirnya budak-budak yang ada hidung ni pergi sekolah setelah empat hari tutup disebabkan jerebu dengan IPU sangat tidak sihat.

Tenang, lenang, senang dan relax bila mereka tiada dirumah diwaktu pagi. Kalau tidak boleh sakit kepala, dengan TV yang kuat, bergaduh, bermain, bergaduh balik...arghhhh.

Dah tenang ni boleh la buat kerja sedikit. Kemas sana, basuh sini dan update blog yang dah bersawangan ni...hehe

Sementara tu boleh belanja satu resepi... menggunakan bahan yg antara ter RARE pada masa ni, kulat sisir. 

So, kalau takde abam tak boleh nak nolong la ye haha.




KULAT SISIR PUCUK UBI MASAK LEMAK TEMPOYAK (BroZam)

Bhn2nya:

1 ikat pucuk ubi - sy ambil daun sahaja pastu hiris kasar
1-2 cawan kulat sisir kering
2 helai daun kunyit
4 batang serai
10 biji cili api
1 1/2in kunyit hidup
1 genggam ikan bilis
5 sb tempoyak
2 cwn santan pekat
2 cwn air
2 keping asam keping - kalau tempoyak dah masam tak payah letak pun ok
garam dan gula secukupnya.

Cara2nya:
- rendam kulat sisir 30mins sehingga kembang. Toskan.
- basuh dan toskan pucuk ubi yang sudah dipotong kasar. Tetapi ada juga yang lebih suka dihiris halus. Jadi terpulang pada selera masing-masing.
- Dalam periuk sederhana besar rebus 15mins kulat sisir dan pucuk ubi. Tos dan ketepikan. Seelok-eloknya direbus berasingan kulat sisir dan pucuk ubi kerana senang kalau nak masukkan berlainan masa semasa memasak nanti.
- Di dalam lesung batu, tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga hancur. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar.
- Didalam periuk yang sama, panaskan minyak sesudu dua. Tumis bahan tumbuk tadi sehingga naik bau.
- campakkan serai dan gaul sekejap
- Masukkan santan, asam keping, tempoyak dan kacau diatas api sederhana. Biar sekejap.
- Boleh tambah pucuk ubi dan kulat sisir. Kacau dan biarkan sehingga mendidih.
- Nota: Kalau nak kulat sisir lebih terasa, saya lebih suka masukkan lagi lima minit sebelum tutup api sebab kulat akan masih terasa kenyal (dan tidak empuk).
- Perasakan dengan garam dan gula (jika tempoyak masam, lebih sedap tambah gula sikit).
- Masak ikut kepekatan yang dikehendaki.

Selamat mencuba, yo!

No comments:

Post a Comment