Ni la akibat bila bercuti tidak dirancang. Cuti-cuti jerebu dah dua hari dah.
Pastu dah penat main, laporrrrrr. Yang papa ni pergi la kedapur tengok apa-apa yang boleh dibuat segera.
Ada kentang, ada tepung, ada sedikit lagi benda lain...boleh lah kita buat Kentang Wedges ni.
KENTANG WEDGES (BroZam)
Bhn2nya:
1kg kentang
2 kiub pati ayam
1/2 - 1 sb garam
Tepung gandum
Serbuk Lada Hitam
Serbuk cheese Knorr
Cara2nya:
- Basuh bersih-bersih kentang. Guna berus lembut untuk buang tanah dan kotoran yang melekat kerana kita akan goreng dengan kulitnya sekali
- potong kepada lapan bahagian setiapl satu
- Rebuskan kentang didalam air bercampur garam dan pati ayam.
- Buat sampai separuh empuk, angkat dan toskan.
- Panaskan minyak secukupnya didalam deep fryer atau kuali
- Dalam bekas, gaulkan tepung gandum dan serbuk lada hitam. Yang bahagian ini kena agak-agak sendiri.
- Kemudian masukkan kentang dan gaul tepung sampai melitupi kentang. Buat berhati-hati supaya kentang tidak patah/penyek dan sebagainya.
- Goreng wedges sehingga warna agak keperangan, angkat dan toskan.
- Sebagai bahan tambahan saya tabur serbuk cheese Knorr diatas semasa masih panas-panas.
- Boleh dihidang bersama sos cili dan mayonis.
Enjoy yo!!
No comments:
Post a Comment