Wednesday, October 21, 2015

KENTANG WEDGES

BEBUDAK ni kalau ada dirumah, sakit gak kepala, gaduh, main, gaduh balik, pastu baik pastu kejap lagi ada yang menjerit, menangis.

Ni la akibat bila bercuti tidak dirancang. Cuti-cuti jerebu dah dua hari dah.

Pastu dah penat main, laporrrrrr. Yang papa ni pergi la kedapur tengok apa-apa yang boleh dibuat segera. 

Ada kentang, ada tepung, ada sedikit lagi benda lain...boleh lah kita buat Kentang Wedges ni.




KENTANG WEDGES (BroZam)

Bhn2nya:

1kg kentang
2 kiub pati ayam
1/2 - 1 sb garam
Tepung gandum
Serbuk Lada Hitam
Serbuk cheese Knorr

Cara2nya:
- Basuh bersih-bersih kentang. Guna berus lembut untuk buang tanah dan kotoran yang melekat kerana kita akan goreng dengan kulitnya sekali
- potong kepada lapan bahagian setiapl satu
- Rebuskan kentang didalam air bercampur garam dan pati ayam.
- Buat sampai separuh empuk, angkat dan toskan.
- Panaskan minyak secukupnya didalam deep fryer atau kuali
- Dalam bekas, gaulkan tepung gandum dan serbuk lada hitam. Yang bahagian ini kena agak-agak sendiri.
- Kemudian masukkan kentang dan gaul tepung sampai melitupi kentang. Buat berhati-hati supaya kentang tidak patah/penyek dan sebagainya.
- Goreng wedges sehingga warna agak keperangan, angkat dan toskan.
- Sebagai bahan tambahan saya tabur serbuk cheese Knorr diatas semasa masih panas-panas.
- Boleh dihidang bersama sos cili dan mayonis.

Enjoy yo!!

No comments:

Post a Comment